OBS “De Tweemaster” Winschoten naar NK dammen

Het damteam van OBS “De Tweemaster” uit Winschoten heeft zaterdag 11 april geschiedenis geschreven door zich, als eerste school uit Oost Groningen, te plaatsen voor de finale om de Nederlandse damtitel in de welpen categorie. Dit zijn leerlingen van groep 5/6 in het basisonderwijs. Via één van de halve finales die plaats vond in PCBS De Krullevaar in Hoogeveen, kwam het kwartet dammers uit Winschoten tot een verdienstelijke 2e plaats achter het kampioensteam van De Krullevaar. In totaal namen 59 viertallen deel aan 6 halve finale groepen. Naast Hoogeveen waren dat Baarn, Opeinde, Wageningen, Harderwijk en Molenaarsgraaf. De nrs. 1,2 en 3 uit elke halve finalegroep plaatste zich voor de finale op zaterdag 30 mei in het Drentse Hoogeveen. De finale bestaat derhalve uit 18 teams die dan 9 ronden “Zwitsers” systeem afwerken. De teams speelden afgelopen zaterdag een zogenaamd rondtoernooi.

Wedstrijdverloop
In de voorafgaande teambespreking werden de kansen van “De Tweemaster” gewikt en gewogen. Uitgangspunt was een 3e plaats hetgeen een finaleplaats zou betekenen. Teamleider Marcel Sibma had uit betrouwbare bron vernomen dat De Krullevaar uit Hoogeveen, De Bron uit Marum en De Morgenster uit Hoogeveen de grootste concurrenten waren in deze halve finale groep. In de loop van de dag kwam daar de Mr. Propschool uit Lochem bij. Organisator Gerard Bruins van de plaatselijke damclub HDC heette de deelnemende teams welkom, waarbij nog even de belangrijkste spelregels de revue passeerden. Gerard werd op deze dag bijgestaan door de arbiters Johan Ottens en Alexander Slot. Zainal Palmans zorgde dat de uitslagen wereldkundig werden gemaakt door ze op “toernooibase” te zetten. De Tweemaster beet in de eerste ronde het spits af tegen De Holtenhoek uit Vries, uitslag 7-1 winst. Daarna werd Schuilingsoord uit Zuidlaren met 6-2 verslagen. In de derde ronde ging De Mienskip uit Buitenpost met maar liefst 8-0 over de knie en de gevreesde Mr. Propschool werd met 7-1 op zij gezet. Na deze zeges werd al voorzichtig gedacht aan de finale, maar de ervaren teamleider Marcel Sibma hield het viertal scherp, om vooral de tegenstanders niet te onderschatten. Op safe spelen was het motto.
Zo ging in de volgende ronde De Gouden Emmer uit Heino met 8-0 “kopje onder”. Na de 6-2 zege op De Bron uit Marum was de finale twee ronden voor het eindsignaal reeds een feit. De beide koplopers De Krullevaar en De Tweemaster lagen met 12 punten uit 6 wedstrijden maar liefst 5 punten “los” van de nrs. 4 en 5, namelijk De Morgenster uit Hoogeveen en de Mr. Propschool uit Lochem. Beide koplopers konden zodoende vrijuit spelen. In de onderlinge strijd pakte De Tweemaster slechts 1 bordpunt. Achteraf zat er meer in het vat, echter de punten vloeiden dit keer als los zand door de vingers weg. In de laatste ronde gooide De Tweemaster alles in de strijd en pakte een verdiende 7-1 zege tegen De Morgenster. Achteraf wist De Tweemaster uit Winschoten met speels gemak deze halve finale te doorstaan . Samen met De Krullevaar en De Tweemaster heeft De Bron uit Marum zich geplaatst voor de finale. Met de aantekening dat De Bron derde werd op basis van bordpunten.

Individuele score
De individuele score van De Tweemaster is, Jare Sibma en Stan Sibma 14 punten uit 8 partijen, Thijmen Sibma 12 uit 8 en Glenn Bisschop 10 punten uit 8 wedstrijden, met de aantekening dat Jari Sibma met 6 overwinningen en 2 remises ongeslagen bleef.

Prijsuitreiking
De jongens en meisjes mochten uit handen van Lammy van Midwoud de prijzen in ontvangst nemen. Lammy is leerkracht op PCBS de Krullevaar, op de kwadrant afdeling een onderdeel voor hoogbegaafde kinderen. Evenals vorig jaar fungeerde PCBS De Krullevaar als “gastheer”.

2500 schoolteams
Aan het schooldammen nemen jaarlijks grofweg zo’n 2500 viertallen deel. Het begint allemaal met plaatselijke of district kampioenschappen. Daarna volgt de Provinciale titelstrijd, de zogenaamde kwart finales. Via de halve finales vindt dan op 30 mei de grote finale plaats. Voor de welpen is dat in Hoogeveen en voor de pupillen in Alphen aan de Rijn.

Oost Groningen op de kaart
OBS De Tweemaster begon haar zegetocht op het scholendamtoernooi in de gemeente Oldambt dat plaatsvond in OBS de Bouwsteen in Finsterwolde. Daar werden ze ongeslagen kampioen. Bij de provinciale kampioenschappen in het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen werden ze knap tweede en nu in de halve finale in Hoogeveen wederom een tweede plaats. Sinds het ontstaan van de “welpenklasse” bij het schooldammen in het jaar 2000, heeft Oost Groningen met OBS “De Tweemaster” uit Winschoten, de primeur in deze finale.

Pupillen
Het pupillenteam van OBS “De Tweemaster uit Winschoten was voor de halve finale afgereisd naar het “dammekka” van Overijssel, het clubgebouw van “Witte van Moort” in Westerhaar. Onder de bezielende leiding van Johan van Dijk werd hier één van de halve finales afgewerkt. Onder leiding van Jacob Pronk uit Winschoten kwam het team van De Tweemaster tot de 13e plaats in een veld van 16 teams. Het team werd gevormd door Merel Sibma, David Pronk, Armando Doddema, Karsten Lich en Cayn Nomden. Als 5e van de Provincie Groningen lag het in de lijn der verwachtingen dat het een zware dag zou worden. Desondanks wisten ze toch 7 wedstrijd punten bijeen te sprokkelen in 9 ronden.

Damclub
Het merendeel van de jongens en meisjes die deelnamen aan deze halve finales zitten reeds bij een plaatselijke damclub en konden op deze manier weer veel wedstrijd ervaring opdoen.
Op de jeugdafdeling van de damclubs wordt door jeugdleiders en begeleiders veel aandacht besteed aan de broodnodige theorie. Dit soort “toernooien” is dan ook een uitstekende manier om het geleerde in praktijk te brengen. De komende weken gaan de finalisten zich met een aangepaste training voorbereiden op de grote finale. Het gehele welpenteam van OBS “De Tweemaster” is reeds lid van de jeugdafdeling van Damclub Winschoten, waar elke woensdagmiddag theorielessen worden verzorgd door het aanwezige kader van de damclub.
Daarnaast kunnen de jongens en meisjes opgaan voor een damdiploma.