Jan Starke 2e op damtoernooi in Stad

Jan Starke 2e op damtoernooi in Stad

Jan Starke uit Oude Pekela wist afgelopen zaterdag op het Mello Koolman damtoernooi in Groningen de 2e prijs te bemachtigen in zijn ratingcategorie. Dit traditionele Rapid toernooi dat Damgenootschap “Het Noorden” sinds 1985 organiseert, begon vrijdagavond met 3 ronden en de zaterdag erop 6 ronden “Zwitsers”.  De 48 deelnemers uit voornamelijk de drie Noordelijke Provincies kregen per partij elk 30 minuten bedenktijd toebedeeld. Na 9 ronden tikte Nationaal Meester Michiel Kroesbergen uit Groningen, als 1e aan met 15 punten, goede 2e Jan van Dijk uit Leeuwarden en als 3e Grootmeester Pim Meurs uit Culemberg.
Onder de deelnemers waren maar liefst 8 dammers met een damtitel achter hun naam.
In de ratinggroep tot 950 punten pakte Jan Starke een keurige 2e plaats met 7 punten uit 9 partijen. Jan verbeterde tevens zijn p.r. met 2 punten. In dit sterk bezette toernooi was het trio clubgenoten Frans de Groot, Gerco en Geert Lubberink uit Winschoten minder succesvol en was terug te vinden in de onderste regionen. Rode lantaarndrager werd de sympathieke Henk Pruim uit Beilen (KNDB rating 953) met 4 punten uit 9 partijen.  Organisator Paul Wijninga reikte na afloop de prijzen uit in het Jannes van der Wal Denksportcentrum.
In de wandelgangen klonk tenslotte nog de roep om volgend jaar meer deelnemers in de regio te stimuleren voor de lagere ratinggroepen. Om het toernooi niet te laten verworden tot een select groepje dammers van, pak ‘m beet, boven de 1000 ratingpunten, is een promotie voor de “breedtesport” onontbeerlijk, om dit evenement voor de toekomst te behouden.