Nipt verlies Damclub Winschoten

De Nationale damcompetitie van de Koninklijke Nederlandse Dambond is afgelopen zaterdag in de Noordelijke 2e klasse A begonnen. Omdat Damclub Winschoten zich na ruim 40 jaar wederom heeft aangesloten bij de KNDB, kon het weer met een 10 tal presenteren aan het damfront. De Winschoters begonnen deze eerste “uit” wedstrijd enigszins met een valse start, omdat het met 11-9 in en tegen DV Warffum verloor. Ondanks dat de twee basisspelers Jacob Pronk en Martin Viel ontbraken, reisden de Winschoters vol goede moed af naar het noord Groningse Warffum. Invallers Frans de Groot en Nikolaus Schütte zur Wick vochten voor elke centimeter op het dambord, maar konden beide niet voorkomen dat de punten in Warffum bleven. De Winschoters Ben Dekens, Ben Haan en Gerco Lubberink wonnen hun partij, aangevuld met remises van Dirk Wammes, Johan Mulder en Geert Lubberink. Dirk Wammes wist de sterke Herman Mulder (rating 1115 punten) op één punt te houden en Ben Haan won zelfs van de sterker geachte Peter Hoeksema (1157). Winschoten begon met een nederlaag van Jan Starke tegen Fenno Werkman, waarna Warffum uit liep uit naar 4-0, nadat Frans de Groot zijn meerdere moest erkennen in Wim Dirks. Daarna zetten de overige 8 spelers van Winschoten een tandje bij, wat na enige tijd resulteerde in een gedegen puntendeling van Dirk Wammes tegen Herman Mulder. Gerco Lubberink en Ben Dekens trokken daarna met zeges tegen respectievelijk Garmt Nijburg en Gezienus Bottema een tussensprintje, wat de tussenstand op 5-5 bracht. Daarna demarreerde Warffum weer en liep uit naar 9-5, met 2 zeges van Rudolf Schwab tegen Nikolaus Schütte zur Wick en
Nico Werkman tegen Henk Prak. Henk Prak kon de puntendeling net niet rond krijgen.
Geert Lubberink bracht de tussenstand op 10-6 met een rustige remise tegen Berend Keizer, waarna Ben Haan voor een sensatie zorgde, door Peter Hoeksema te verrassen met een winnend damzetje 10-8. Johan Mulder kwam tenslotte tegen Geert Ploegman niet verder dan een plus remise, hetgeen de eindstand op 11-9 bracht. Saillant detail is nog dat de vier topspelers van Warffum te weten Nico Werkman (1200) Peter Hoeksema (1157)
Berend Keizer (1132) en Herman Mulder (1115) normaliter altijd goed voor 6, 7 of 8 punten, nu niet verder kwamen dan een 50% score oftewel vier punten.

Uitslagen 2e klasse A

DV Warffum – DC Winschoten 11-9
De Oldehove/Huizum CT Leeuwarden – SDC Sneek 12-8
BEGB Britsum – Troch Tinken Sterk Surhuisterveen 15-5
Roden/Leek 2 – Damcombinatie Fryslân 2 7-13
Provinciaal Gronings Tiental Delfzijl – Heerenveen 2 12-8

Gedetailleerde uitslag

DV Warffum DC Winschoten
1. Berend Keizer – Geert Lubberink 1-1
2. Nico R. Werkman – Henk Prak 2-0
3. Gezienus Bottema – Ben Dekens 0-2
4. Garmt Nijburg – Gerco Lubberink 0-2
5. Geert Ploegman – Johan Mulder 1-1
6. Peter Hoeksema – Ben Haan 0-2
7. Fenno P. Werkman – Jan Starke 2-0
8. Herman K.M. Mulder – Dirk Wammes 1-1
9. Wim C. Dirks – Frans de Groot 2-0
10. Rudolf F. Schwab – Nikolaus Schütte zur Wick 2-0
11-9

Programma voor de 2e klasse A op zaterdag 18 oktober

PGT Delfzijl – DV Warffum
Heerenveen 2 – Roden/Leek 2
Damcombinatie Frylân 2 – BEGB Britsum
Troch Tinken Sterk – De Oldehove/Huizum CT
SDC Sneek – DC Winschoten