DC Winschoten – SDC Sneek 12-8

In de 3e ronde van de Nationale Competitie wist Damclub Winschoten zaterdag 17 oktober, in het gebouw van SV Bovenburen, een 12 – 8 overwinning te boeken tegen SDC uit Sneek. Deze 2e klasse A van de KNDB wordt louter gevormd door teams uit de provincies Friesland en Groningen. Door deze zege is Winschoten gestegen naar de 4e plaats, achter Huizum 2 uit Leeuwarden, PGT Delfzijl en Heerenveen 2. Alle vier teams zijn nog ongeslagen. De winst van Winschoten kwam tot stand door zeges van Jakob Pronk, Ben Dekens, Ben Haan,
Gerco Lubberink en Jan Starke, aangevuld met remises van Henk Prak en Geert Lubberink.
Over 2 weken neemt Winschoten het op in de “uitwedstrijd” tegen TTS uit Surhuisterveen.

Wedstrijdverloop
SDC Sneek begon in Winschoten met een valse start doordat ze met 9 spelers waren vertrokken uit Friesland. Zo kon Jan Starke met volle teugen genieten van de overige partijen. Sneek kwam langszij na verlies van Dirk Wammes tegen Kerst Hoekstra, 2 – 2. Daarna liep Winschoten met zeges van Gerco Lubberink, Jakob Pronk en Ben Haan tegen respectievelijk Jan Sloot, Robin Hoekstra en Dirk de Leeuw uit naar 8 – 2. Met deze rugwind leek er geen vuiltje aan de lucht voor Winschoten. Echter Sneek kwam sterk terug na verlies van Johan Mulder en Martin Viel tegen Marcel de Vries en Theo Diemeer, 8-6. Ben Dekens scoorde daarna het 9e en 10e punt met een degelijke winst tegen Jorn Kruit. Geert Lubberink sprokkelde ondertussen een punt tegen talent Marieke Altena, 11-7. Tenslotte moest Henk Prak berusten in een puntendeling tegen Martin de Vries, wat de eindstand op 12 – 8 bracht. Henk had in het middenspel schijfwinst behaald, maar dit was achteraf niet voldoende voor de overwinning. Martin vond feilloos het remisegaatje. Resumerend was dit een nuttige zege voor Winschoten en heeft zich hiermede op een 4e plaats in het tussenklassement genesteld.

Uitslag 3e ronde KNDB 2e klasse A

Warffum – Heerenveen 2 9-11
PGT Delfzijl – Heerenveen 3 13-7
Huizum 2 – BEGB Britsum 13-7
Het Noorden 2 – TTS Surhuisterveen 9-11
DC Winschoten - SDC Sneek 12-8

Gedetailleerde uitslag

DC Winschoten – SDC Sneek
1. Johan Mulder - Marcel de Vries 0-2
2. Geert Lubberink - Marieke Altena 1-1
3. Dirk Wammes - Kerst Hoekstra 0-2
4. Martin Viel - Theo Diemeer 0-2
5. Jakob Pronk - Robin Hoekstra 2-0
6. Ben Dekens - Jorn Kruit 2-0
7. Henk Prak - Martin de Vries 1-1
8. Ben Haan - Dirk de Leeuw 2-0
9. Gerco Lubberink - Jan Sloot 2-0
10. Jan Starke - niet opgekomen 2-0
12-8

Stand 2e klasse A KNDB

1. Huizum 2 Leeuwarden 3 – 6 40 bp
2. Provinciaal Gronings Tiental (PGT) Delfzijl 3 – 6 39 bp
3. Heerenveen 2 2 – 4 27 bp
4. Damclub Winschoten 2 – 4 24 bp
5. DV Warffum 3 – 4 35 bp
6. Damgenootschap Het Noorden 2 Groningen 3 – 2 29 bp
7. Troch Tinken Sterk (TTS) Surhuisterveen 3 – 2 26 bp
8. Heerenveen 3 3 – 2 24 bp
9. Roden/Leek 2 2 – 0 13 bp
10. Begint Eer Gij Begint (BEGB) Britsum 3 – 0 22 bp
11. SDC Sneek 3 – 0 21 bp

Programma 4e ronde 2e klasse A op 31 oktober 2015

TTS Surhuisterveen – DC Winschoten
BEGB Britsum – Het Noorden 2 Groningen
Heerenveen 3 – Huizum 2 Leeuwarden
Heerenveen 2 – PGT Delfzijl
Roden/Leek 2 – DV Warffum

Opgericht 1923
Saillant detail in Winschoten, was de onderlinge strijd tussen twee stokoude damclubs. Beide verenigingen stammen namelijk uit het jaar 1923. Alleen Sneek kan bogen op 92 jaar clubhistorie onder dezelfde naam. De Rozenstad bewoners daarentegen begonnen in de zomer van 1923 als Damclub Winschoten, echter na fusies met andere damclubs in Winschoten kwam de naam na de fusie tussen DINDUA en het Winschoter Damgenootschap (WDG) in 1955 weer in de boeken. In 1926 sloot Winschoten zich aan bij de toenmalige Nederlandse Dam Bond (NDB), dit duurde tot ca. 1940. In 1955 werd weer besloten terug te keren bij de NDB, nu tot 1975. Ondertussen was de NDB veranderd in de Koninklijke Nederlandse Dam Bond (KNDB). In 2014 keerde DC Winschoten voor de derde keer terug bij de KNDB. Niet alleen de senioren maar vooral de jeugd heeft baat bij deze stap voorwaarts, omdat het zich beter kan ontwikkelen bij de Koninklijke. Winschoten is momenteel de enigste vereniging in Oost Groningen die is aangesloten bij zowel de KNDB als de Oost Groninger Dam Bond (OGD)