Dokkum – Damclub Winschoten 14 – 6

Zaterdag 10 november stond de 5e ronde in de Nationale 10 tallen competitie van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) op het programma, waarbij Damclub Winschoten in de 1e klasse A haar meerdere met 14 – 6 moest erkennen in en tegen Dokkum. Winschoten tekende voor 6 remises van Jan Starke, Han Tuenter, Jan Aeilkema,
Bert Begeman, Frederik Bos en Geert Lubberink. De uitslag is enigszins geflatteerd. Johan Mulder kon namelijk zijn goede stand niet verzilveren en verloor alsnog. Gerco Lubberink onderging eigenlijk hetzelfde lot en Bert Begeman kwam na een goede positie niet verder dan een puntendeling. Na deze nederlaag staat Winschoten echter samen met Roden/Leek nog puntloos onderaan en vormt met De Vechtstreek Oosterveen uit Gramsbergen een strijd tegen degradatie. De komende 6 ronden vinden de onderlinge wedstrijden plaats. Nummer 12 degradeert rechtstreeks naar de 2e klasse en 10 en 11 spelen promotie/degradatie wedstrijden tegen de nummers 2 uit de 2e klasse. De twee koplopers Huizum Leeuwarden en Hijken DTC 2 zijn nog ongeslagen en worden op de voet gevolgd door Harderwijk. De drie koplopers, zijn vorig seizoen gedegradeerd uit de hoofdklasse en maken nu weer uit, wie als kampioen rechtstreeks gaat promoveren. Nummer 2 en 3 spelen promotie/degradatie wedstrijden tegen de nummer 10 en 11 uit de hoofdklasse.

Ratingverschil 90 punten
Het gemiddelde ratingverschil met Dokkum van 90 punten was voor Winschoten geen belemmering om sowieso te gaan voor een 10 – 10 puntendeling. Daar leek het in het begin van de wedstrijd ook op. Na de vier remises van Jan Starke, Geert Lubberink, Han Tuenter en Bert Begeman tegen respectievelijk Piet Pieters, Willem Nuveld, Henk Bosgraaf en Sjoerd Bloem waren de overige partijen nog in evenwicht. Daarna werd echter in een paar partijen de verkeerde voorzetting gekozen dat geleidelijk, na vier uur spelen, de nederlaag inluidde. Daarna bleven Han Braakhuis en Gerco Lubberink tegen respectievelijk Binne Brouwer en Dirk Albert Zijlstra op de nul steken. Frederik Bos voegde hier nog een remise aan toe tegen Dirk Sinnema. Frederik had onderhand licht voordeel maar kon dit niet verzilveren.
De tussenstand was ondertussen opgelopen naar 9 – 5. Zoals gezegd verloor Johan Mulder uiteindelijk tegen Bouwe Ringnalda, waarna Dokkum de buit al binnen had 11 – 5. Jan Aeilkema scoorde nog een goede remise tegen Jetze Hoogterp en Ben Dekens kon, ondanks goed spel, net geen punt scoren tegen Linze Houwing, wat de eindstand op 14 – 6 bracht.

Uitslagen 1e klasse A
MTB Hoogeveen 2 – Hijken DTC 3 11 – 9
De Vechtstreek Oosterveen – Hijken DTC 2 7 – 13
Harderwijk – Roden/Leek 15 – 5
Borne – Damkring Emmeloord 7 – 13
Fryslân 2 Oenkerk – Huizum Leeuwarden 8 – 12
Dokkum – Winschoten 14 – 6

Stand 1e klasse A KNDB
1. Huizum Leeuwarden 5 – 10 72 bp
2. Hijken DTC 2 5 – 10 65 bp
3. Harderwijk 5 – 8 65 bp
4. Dokkum 5 – 7 54 bp
5. Damcombinatie Fryslân 2 Oenkerk 5 – 6 52 bp
6. Hijken DTC 3 5 – 5 47 bp
7. MTB Hoogeveen 2 5 – 5 43 bp
8. Borne 5 – 4 50 bp
9. Damkring Emmeloord 5 – 4 47 BP
10. De Vechtstreek Oosterveen 5 – 1 37 bp
11. Roden/Leek 5 – 0 34 bp
12. Winschoten 5 – 0 34 bp

Gedetailleerde uitslag
Dokkum DC Winschoten
1. Sjoerd Bloem – Bert Begeman 1 – 1
2. Jetze Hoogterp – Jan Aeilkema 1 – 1
3. Linze Houwing – Ben Dekens 2 – 0
4. Dirk Albert Zijlstra – Gerco Lubberink 2 – 0
5. Dirk Sinnema – Frederik Bos 1 – 1
6. Bouwe Ringnalda – Johan Mulder 2 – 0
7. Binne Brouwer – Han Braakhuis 2 – 0
8. Willem Nuveld – Geert Lubberink 1 – 1
9. Piet Pieters – Jan Starke 1 – 1
10. Henk Bosgraaf – Han Tuenter 1 – 1
14 – 6

Programma voor de 6e ronde op 24 november 2018
Damcombinatie Fryslân 2 - MTB Hoogeveen 2
Huizum Leeuwarden – Dokkum
Winschoten – Bornse Damvereniging
Damkring Emmeloord – Harderwijk
Roden/Leek – De Vechtstreek Oosterveen Gramsbergen
Hijken DTC 2 – Hijken DTC 3