Jakob Pronk uit Winschoten naar halve finale NK dammen

Jakob Pronk uit Winschoten debuteert zaterdag 23 april in één van de vier halve finales om de Nederlandse damtitel voor senioren. Hiervoor hebben zich 32 spelers aangemeld die in vier halve finalegroepen van 8 spelers op 4 zaterdagen een zogenaamd rondtoernooi afwerken. Na het opmaken van de eindstanden plaatsen de nummer 1 en 2 van elke groep zich voor de finale, aangevuld met de nummer 1 t/m 3 van het afgelopen NK, namelijk Jan Groenendijk (GMI), Alexander Baljakin (GMI) en wereldkampioen Roel Boomstra (GMI), plus één sponsor- of keuzeplaats. Rotterdam en Huissen fungeren derhalve als speellocaties. De spelers worden overigens op rating ingedeeld over de vier groepen, waardoor elke poule bestaat uit 8 gelijkwaardige spelers qua sterkte en vervolgens 7 ronden afwerken onder een speeltempo van “Fischer 80 + 1”. Dat betekent: elke speler ontvangt 80 basisminuten + 1 bonusminuut per zet”. De NK finale bestaat derhalve uit 12 spelers en vindt plaats tussen 26 november en 3 december.

Jakob Pronk debuteert

Jakob Pronk uit Winschoten maakt als Provinciaal Gronings kampioen zijn debuut in de halve finale. Jakob kwam als 14 jarige in aanraking met de damsport en heeft zich in de loop der jaren op verschillende manieren verdiept in de damsport. In de eerste plaats met behulp van theorieboeken en daarnaast met fysieke partijen tegen sterke spelers. Tevens krijgt Jakob ter voorbereiding  training van een Internationaal Grootmeester (GMI).

Halve finale

Op de eerste drie speeldata worden elk 2 partijen gespeeld, waarbij de eerste partij start om 9.30 uur en de tweede om 15.00 uur. Het begint dus op zaterdag 23 april met de eerste 2 ronden, daarna 30 april en de laatste 2 ronden op 14 mei. Zaterdag 4 juni wordt tenslotte de laatste en 7e ronde gespeeld die om 10.00 uur van start gaat.

Deelnemers in halve finale groep C (alfabetische volgorde)
Anton van Berkel MI (1430 ratingpunten)
Coen Bommel (1218)
Jan van Dijk MF (1399)
Martin van Dijk (1306)
Douwe Edelenbos (1288)
Dirk Joosten (1315)
Jakob Pronk (1198)
Jos Stokkel GMI (1378)
Programma 1e en 2e ronde in ’t Koelhuis in Huissen (thuisbasis plaatselijk damclub)
1e ronde  23 april 9.30 uur
Dirk Joosten Anton van Berkel (MI)
Jos Stokkel (GMI) Douwe Edelenbos
Jakob Pronk Jan van Dijk (MF)
Coen Bommel Martin van Dijk
2e ronde 23 april 15.00 uur
Anton van Berkel Martin van Dijk
Jan van Dijk Coen van Bommel
Douwe Edelenbos Jakob Pronk
Dirk Joosten Jos Stokkel