Dammer Gerco Lubberink uit Winschoten naar MTB Open in Hoogeveen

De zomermaanden kent een keur aan grote damtoernooien, verspreidt over heel Nederland, waarbij een keuze gemaakt kan worden uit bijvoorbeeld Heerhugowaard, Nijmegen, Brunssum en Hoogeveen. Deze toernooien duren veelal een week en kennen reeds een lange traditie. Het Limburgse Brunssum viert dit jaar zelfs haar 38e jaargang. Hoogeveen heeft zich zelf op de kaart gezet door in 2010 met een damtoernooi van start te gaan. Na een matige start bleef de teller vorig jaar staan op 121 damliefhebbers. De meeste deelnemers komen uit Noord Nederland. Daarnaast komen de dammers uit Frankrijk, België, Kameroen, Azerbaijan, Amerika en Polen. Oost Groningen is vertegenwoordigd door de 20-jarige Gerco Lubberink uit Winschoten. Hij neemt in de periode van 10 t/m 15 augustus deel aan het MTB Open damtoernooi in Hoogeveen. De naar schatting 100 deelnemers spelen 8 ronden “Zwitsers” systeem onder een speeltempo van “Fischer 80 + 1”. De eerste ronde vindt plaats volgens een geleide loting, de daaropvolgende ronden worden volgens de “toernooimanager” bepaald. Alle spelers vormen samen één groep, maar zijn qua speelsterkte virtueel ondergebracht in meerdere ratingklassen. Dinsdag en donderdag worden 2 ronden afgewerkt, de overige dagen 1 ronde per dag. Dit toernooi valt onder auspiciën van de Werelddambond (FMJD), dat tevens meetelt voor het ratingklassement. Gerco Lubberink is vaste speler bij het 10 tal van Damclub Winschoten dat uitkomt in de Landelijke 2e klasse A en heeft momenteel een KNDB rating van 1029. Gerco heeft echter de ambitie en de kracht, komend seizoen de 1100 puntengrens te doorbreken.