DC Winschoten promoot dammen op WK in Emmen

Om het WK dammen voor senioren in Emmen (nog) meer allure te geven, had de organisatie als bijprogramma op zaterdag 21 november drie extra toernooien gepland. De liefhebbers trokken die morgen in grote getale naar Zuid-Oost Drenthe. Een deel daarvan ging die dag de senioren aanschouwen in Hotel ten Cate, waar 2 ronden stonden gepland. De overige dammers waren in het atrium van Woonwijkcentrum Holdert aanwezig waar op het programma stond: een sneldamtoernooi voor clubviertallen, de 1e Regio-Cup voor jeugdspelers en het Derk Venema Toernooi (DVT) voor beginnende dammers. Het DVT toernooi voor senioren werd speciaal toegevoegd om de breedtesport in het dammen te promoten. Damclub Winschoten was in de Holdert als enigste vereniging op alle fronten aanwezig met maar liefst 21 leden. Bij de clubviertallen kwam het kwartet uit Winschoten tot een keurige 9e plaats. In het DVT toernooi werd Richard de Rooy uit Wedde 2e en 3e
Wim Westerbeek uit Winschoten. Bij het jeugdtoernooi werden bekers gewonnen door
Stan Sibma uit Blijham 1e in groep 4, Kyra van Driel uit Heiligerlee 2e in groep 5, 3e werden Jari Sibma Blijham groep 3, Karsten Lich Winschoten groep 4 en Thymen van Prooijen Winschoten groep 6. Dit was voor Thymen het debuut op een jeugdtoernooi buiten Oost Groningen. De overige jeugdleden van Damclub Winschoten gingen met een leuke herinnering huiswaarts, te weten Britt Jeths Vriescheloo, Merel Sibma Blijham,
Cayn Nomden Winschoten, Ashwien Mahabier Winschoten en Thijmen Sibma Blijham.

Stan Sibma 1e prijs
Nadat Stan Sibma uit Blijham op 24 oktober bij de Frieslandcup in Drachten reeds een 1e prijs mee naar huis nam, was Stan in Emmen bij de 1e Regio-cup Noord wederom 1e in zijn groep. Zowaar een puike prestatie als jongste telg van de Sibma familie, waarbij zijn zus en broers eveneens de damsport beoefenen.

Sneldammen clubviertallen
Het clubviertal van DC Winschoten bij het sneldamtoernooi bestond uit Wijnold Broekema Winschoten, Jan Starke Oude Pekela, Harrie Molthoop Winschoten en Gerco Lubberink Winschoten. Het speeltempo bedroeg hier “Fischer 5+5”.

DVT Toernooi
Het Derk Venema Toernooi werd gewonnen door Nico Sikkema uit Warffum. De deelnemers aan dit toernooi zijn (nog) niet in het bezit van een rating, of een rating onder de 600 punten. Hier werd een zogenaamd rondtoernooi gespeeld door de 7 deelnemers. Behoudens Nico Sikkema zijn alle overige deelnemers lid van Damclub Winschoten die de breedtesport hoog in het vaandel heeft.

Eindstand
[talbe]
1., Nico Sikkema Warffum
2., Richard de Rooy Wedde
3., Wim Westerbeek Winschoten
4., Anke Sijbesma Winschoten
5., Edzo Luttjeboer Blijham
6., Dennis Steinfelder Winschoten
7., Grieko Kruijer Wedderveer
[/table]

1e Regio-Cup Noord jeugddamtoernooi
De regio-cup is voortgevloeid uit de voormalige Drentse Dam Bond cup (DDB) en de Provinciaal Groninger Dambond cup (PGD) Met deze nieuwe naam wil het “platvorm” “Jeugddammen Noord” het dammen onder de jeugd in Noord Nederland meer structuur geven. Na Emmen volgt nog een toernooi in Hijken en twee in de Provincie Groningen.
De ruim 40 jeugdspelers waren door de Drentse jeugdleider Rik Smit uit Hijken ondergebracht in groepen van maximaal 8 deelnemers.