Damtoernooi “Hijken Open” leerzaam voor Ben Dekens en Han Tuenter

Het Herfstdamtoernooi “Hijken Open” is zaterdag 22 oktober gewonnen door GMI Roel Boomstra uit Groningen met 15 punten, gevolgd door GMI Guntis Valneris uit Letland met 13 punten. De 60 deelnemers, waaronder 9 spelers met een damtitel, begonnen maandag 18 oktober aan 8 ronden “Zwitsers systeem”, dit alles onder een speeltempo van “Fischer 80 minuten + 1 minuut per zet”. Alle dagen stond één partij gepland met dinsdag en donderdag 2 partijen. Het geheel speelde zich, evenals de vorige 2 edities, af in Dorpshuis de “Dorpshoeve” in het Drentse Hijken, onder arbitrage van Frans de Jonge. De wedstrijden stonden overigens onder auspiciën van de Wereld Dam Bond (FMJD), waarbij de organisatie in handen was van Hijken DTC (Drents Tiental Combinatie) Naast Nederland kwamen de spelers uit Letland en België.

Damclub Winschoten

Damclub Winschoten was in Hijken vertegenwoordigd door Ben Dekens uit Eext en Han Tuenter uit Westerlee. Beide spelers kwamen na 8 ronden uit op 6 punten, met de aantekening dat Ben Dekens, op papier, zwaardere tegenstanders had ontmoet, namelijk gemiddeld 2002 FMJD rating punten, tegenover 1928 punten voor Han Tuenter. Desondanks was dit voor beide debutanten een zware, doch leerzame training voor de komende wedstrijden in de Nationale Competitie van de KNDB. De gemiddelde speelsterkte, van alle deelnemers, was overigens 1968 FMJD ratingpunten wat grofweg neerkomt op ruim 1000 KNDB ratingpunten.