Nipt 9 – 7 verlies voor Damclub Winschoten tegen “Het Noorden 2” uit Groningen

De 4e ronde van de Nationale damcompetitie kreeg zaterdag 30 oktober zijn beslag. Hiervoor reisde het 8 tal van Damclub Winschoten af naar het Jannes van der Wal Denksportcentrum in “Stad” voor de “streekderby” tegen Damgenootschap Het Noorden 2 uit Groningen. Na een spannende strijd moesten de bezoekers echter berusten in een nipte 9 – 7 nederlaag en zijn afgezakt naar de middenmoot van de 2e klasse A. Het Noorden 2 is door dit resultaat de ongeslagen koploper geworden. Winst was er voor Han Tuenter, aangevuld met remises van Albertus Kamps, Janick Lanting, Martin Viel, Jan Starke en Geert Lubberink. Zaterdag 13 november staat voor Damclub Winschoten de thuiswedstrijd tegen Roden/Leek 2 op het programma.

Uitslagen 4e ronde 2e klasse A
DCH Heerenveen 2 DV Warffum 2 14 – 2
DCH Heerenveen 3 DV Warffum 1 4 – 12
DG Het Noorden 2 Groningen Winschoten 9 – 7
Troch Tinken Sterk Surhuisterveen HDC Hoogeveen 4 12 – 4
DC Fryslân 2 Leeuwarden BGB Britsum 6 – 10
Stand 2e klasse
1. DG Het Noorden 2 Groningen 3 – 6 32 bp
2. TTS Surhuisterveen 4 – 6 39 bp
3. BEGB Britsum 4 – 5 35 bp
4. DCH Heerenveen 3 4 – 5 31 bp
5. DV Warffum 1 3 – 4 29 bp
6. DCH Heerenveen 2 4 – 4 35 bp
7. Winschoten 4 – 4 33 bp
8. Roden/leek 2 3 – 2 15 bp
9. DC Fryslân 2 Leeuwarden 4 – 2 30 bp
10. HDC Hoogeveen 4 4 – 2 24 bp
11. DV Warffum 2 3 – 0 13 bp

Gedetailleerde uitslag

DG Het Noorden 2     – Winschoten
Johan Rademaker Jan Aeilkema 2 – 0
Bob van der Mark Geert Lubberink 1 – 1
Henk Stroetinga Albertus Kamps 1 – 1
Folkert Eerdmans Janick Lanting 1 – 1
Marinus Damkat Han Tuenter 0 – 2
Edward Kuiper Jilje Scheeringa 2 – 0
Max Doornik Jan Starke 1 – 1
Sander Staal Martin Viel 1 – 1
Programma voor 13 november
DV Warffum 1 DCH Heerenveen 2
DV Warffum 2 DC Fryslân 2 Leeuwarden
Bezint Eer Gij Begint (BEGB) Britsum Troch Tinken Sterk (TTS) Surhuisterveen
HDC Hoogeveen 4 Damgenootschap Het Noorden 2 Groningen
Winschoten Roden/Leek 2

Wedstrijdverloop

In de wandelgangen was de voorspelling een 8 – 8 gelijkspel. Daar leek het zelfs de hele wedstrijd om te draaien. Het Noorden 2 nam een onverwachte voorsprong na verlies van Jan Aeilkema. Na de uitgestelde combinatie van Jan, trok Johan Rademaker de winst naar zich toe. Jan Starke en Martin Viel scoorden beide daarna een nuttig punt tegen respectievelijk Max Doornik en Sander Staal, 4 – 2. Albertus Kamps had Henk Stroetinga, met wat meer geduld, bijna op de knieën. Het werd uiteindelijk 1 – 1. Bob van der Mark dacht na een grote combinatie tegen Geert Lubberink een betere stand over te houden, dat bleek achteraf een misvatting. Met voordelig eindspel voor Geert werd de remisegrens echter niet doorbroken. Daarna trok Han Tuenter de tussenstand naar 6 – 6 na winst tegen nestor Marinus Damkat. Jilje Scheeringa kon vervolgens zijn goed opgezette partij geen positieve wending geven tegen Edward Kuiper en beruste in een nederlaag, waarna Het Noorden 2 uitliep naar 8 – 6. Janick Lanting had onderhand een winnende stand op het bord gecreëerd tegen Folkert Eerdmans. De klok speelde hier voor scherprechter. Na onnauwkeurig spel aan beide zijden, werd in een 3 om 3 stand de vrede getekend, hetgeen de eindstand op 9 – 7 bracht. Achteraf verdwenen zeker 2 bordpunten, voor Winschoten, als sneeuw voor de zon.