Aspirant Janick Lanting uit Bad Nieuweschans heeft finale NK dammen nog in het vizier

Zaterdag 21 mei is in ’t Koelhuis, in het Gelderse Huissen, een begin gemaakt met de halve finale NK dammen voor aspiranten. De 25 deelnemers werkten 4 ronden “Zwitsers systeem” af onder een speeltempo van “Fischer 30 minuten + 15 seconden per zet”. De eerste ronde kwam trouwens via een loting tot stand. Ondanks de 3 verliespartijen liet de 15 jarige Janick Lanting uitstekend spel zien, echter miste Janick, in deze partijen op het hoogtepunt 4 punten. Daar stond één winstpartij tegenover tegen Mohammed Benhari. Koplopers zijn overigens Sytze Spijker en Roland Kreeft beide uit Hoogeveen en ieder 7 punten.

Wedstrijdverloop

In de eerste partij kwam Janick, in een 1 om 3 remisestand, niet tot de juiste voortzetting tegen Fleur Kruysmulder uit Huissen. In de tweede partij verraste Janick echter zijn tegenstander Mohammed Benhari uit Hilversum met de verrassende “rentezet”. Deze openingscombinatie kost namelijk altijd 2 schijven, wat zonder compensatie gedoemd is te verliezen. Mohammed bood daarna nog wel tegenstand maar kon niet voorkomen dat Janick de winst naar zich toetrok. Janick lootte vervolgens in de 3e ronde Bart Jan Kortleven uit Dedemsvaart. In deze partij had Janick zelfs een winnende positie op het bord gecreëerd, maar verzuimde ook hier de juiste voortzetting te kiezen. In het latere overmachtseindspel capituleerde Janick. Tenslotte ontmoette Janick Lanting in de laatste ronde Anthony Maidman uit Den Helder. Ook in deze partij kreeg Janick het betere van het spel, hetgeen zeker naar remise zou leiden. Echter door een onnauwkeurige zettenreeks ging Anthony, via een doorbraak naar dam, uiteindelijk met de eer strijken.

Goede partijopzet

Kortom, de goede partijopzet van Janick Lanting is ruim voldoende, nu nog de afwerking. Met nog 4 ronden voor de boeg op zaterdag 4 juni, kan Janick zijn puntentotaal nog opkrikken, zodat een finaleplaats in zicht blijft. De eerste 9 spelers gaan namelijk naar de finale die van 4 t/m 9 juli zijn beslag krijgt. In de 5e ronde begint Janick sowieso met een “op papier” zwakkere tegenstander. Bij het zogenaamde “Zwitsers systeem” koppelt de computer, na elke ronde, spelers met een gelijk aantal punten aan elkaar.

Palmares Janick Lanting

Naast diverse Provinciale titels heeft Janick Lanting zelfs een Nederlandse damtitel op zak bij het persoonlijk kampioenschap dammen voor basisschoolleerlingen. Deze titelstrijd vond plaats in 2019 in Apeldoorn. Tevens is Janick in het bezit van de prestigieuze titel bij de Regio Cup jeugdtoernooien in het seizoen 2019 – 2020. Zaterdag 11 juni neemt Janick Lanting, met de Provinciaal Groningse titel sneldammen op zak, deel aan het NK  sneldammen in Apeldoorn. Daarnaast heeft Janick Lanting een vaste basisplaats verworven in het 8-tal van Damclub Winschoten, dat uitkomt in de landelijke 2e klasse A.