Frederik Bos kampioen sneldammen Damclub Winschoten

De laatste clubavond van seizoen 2022 – 2023 bij damclub Winschoten werd traditiegetrouw afgesloten met een sneldamtoernooi. In het gebouw van S.V. Bovenburen, in de Rozenstad, gaven maar liefst 17 leden acte de préséance. Met een speeltempo van “Fischer 5 minuten + 5 seconden per zet” werden vervolgens 6 ronden afgewerkt. Daarna werd de tussenstand opgemaakt en mochten de nummer 1 t/m 4 volgens een “knock-out” systeem uitmaken wie de zich sneldamkampioen van Damclub Winschoten mocht noemen. Voor de A groep hadden zich geplaatst Jan Starke uit Oude Pekela, Henk Prak uit Winschoten, Jakob Pronk uit Winschoten en Frederik Bos uit Groningen. Uiteindelijk streden Frederik en Jakob in de finale om de titel. Door het eindspel winnend af te sluiten werd Frederik de nieuwe kampioen. Op de 2e plaats Jakob Pronk, 3e Henk Prak en 4e Jan Starke. De B groep werd gevormd door Ben Dekens uit Eext, Rob Knevel uit Midwolda, Albertus Kamps uit Hoogezand en Geert Lubberink uit Winschoten. De finale werd hier gespeeld tussen Ben Dekens en Albertus Kamps. Ben Dekens won deze finale en werd dus 1e en 2e Albertus Kamps, Rob Knevel en Geert Lubberink werden ex aequo 3e .

17 deelnemers

Daarnaast namen Sten Doddema, Anke Sijbesma, Jamey Loots, Jilje Scheeringa, Haykaram, Ben Haan, Janick Lanting, Johan Mulder en Han Tuenter deel aan dit toernooi. Hiermee ligt de “normale” clubavond stil tot eind augustus, wanneer het nieuwe damseizoen 2023 – 2024 van start gaat.

NK Sneldammen

Zaterdag 10 juni staat het NK sneldammen voor alle categorieën op het programma.

Dat zijn senioren, junioren, aspiranten, pupillen en welpen. Daarbij zijn de senioren onderverdeelt in groep A boven de 1100 rating punten, groep B van 900 tot 1100 punten en de C groep tot 900 punten. Tevens strijden de dames om de NK titel, waarbij elke groep uit maximaal 24 deelnemers bestaat. Het speeltempo voor alle categorieën is “Fischer 5 minuten + 5 seconden per zet”. Damclub Winschoten neemt met 4 leden deel, namelijk: Rob Knevel senioren groep B, Jan Starke senioren groep C, Janick Lanting bij de aspiranten en Quinn bij de welpen.

Salou Open

Jakob Pronk heeft van 21 mei t/m 29 mei succesvol deelgenomen aan het Spaanse zomertoernooi “Salou Open”. Aan dit toernooi namen 89 dammers deel, die 9 ronden “Zwitsers systeem” afwerkten onder een speeltempo van “Fischer 80 minuten + 1 minuut per zet”. Jakob Pronk uit Winschoten kwam met een plus 1 score uit op een keurige 25e plaats met 10 punten uit 9 partijen. Met dit resultaat is tevens de KNDB rating van Jakob gestegen naar 1205 punten. Dit toernooi stond overigens onder auspiciën van de Werelddambond (FMJD)

Zomerdamtoernooien

Voor de liefhebbers staan onderstaande toernooien nog op de damkalender. Achtereenvolgens zijn dat: Baarn Open, Riga Open, Damweek Heerenveen, Rotterdam Open, Heerhugowaard Open, Nijmegen Open, Brunssum Open en Hoogeveen Open.