Cayn Nomden uit Winschoten naar NK dammen

De 10 jarige debutant Cayn Nomden uit Winschoten heeft zich zaterdag 14 maart geplaatst voor het persoonlijk Nederlands Kampioenschap dammen in de welpen categorie. In “Het Knooppunt” te Hoogeveen kwam Cayn na 9 ronden “Zwitsers systeem” met 26 deelnemers tot een keurige 4e plaats met 12 punten, hetgeen voldoende bleek voor de finale op 16 mei in Hoogeveen. De andere halve finale werd gespeeld in Culemborg. Zowel in Hoogeveen als Culemborg plaatsten de eerste acht van het eindklassement zich voor de finale. Overigens zijn welpen geboren in 2005 of later. Met een speeltempo van “Fischer 10+10” wist Cayn 6 partijen te winnen. Lisa Scholtens uit Hoogeveen werd 1e met 16 punten, 2e Sander Staal uit Groningen 15 punten en 3e Roland Kreeft uit Hoogeveen met 13 punten. De overige clubgenoten Femke Lutterop en Ashwien Mahabier beide uit Winschoten en eveneens debuterend, kwamen tot 4 punten. Cayn, Femke en Ashwien zitten alle drie op de jeugdafdeling van Damclub Winschoten.

Wedstrijdverloop
Na het verwelkomen van de 26 deelnemers door jeugdleider Gerard Bruins van de organiserende damclub HDC, werden de jongens en meisjes de eerste ronde via een loting
aan elkaar gekoppeld. Cayn kon gelijk “aan de bak” want hij trof in deze eerste partij de latere winnares Lisa Scholtens uit Hoogeveen. Na een gelijk opgaande partij, kwam Cayn net iets te kort. Na deze 1e ronde trad het z.g. “Zwitsers” systeem in werking. D.w.z. na elke ronde worden spelers met gelijk aantal punten aan elkaar gekoppeld. Volgens deze methode kwam Cayn in de 2e ronde uit tegen Nick Bolks uit Hoogeveen, welke partij hij won. De 3e ronde kwam Tristan Otten uit Hoogeveen langs. Ook deze partij wist Cayn winnend af te sluiten en stond Cayn op de 8e plaats. Deze plek was van cruciaal belang omdat de nrs. 1 t/m 8 zich rechtstreeks plaatsten voor de finale. Nadat Cayn in de 4e ronde tegen Sebastiaan Pelikaan uit Groningen won en de 4e plaats bezette, begon de finale steeds meer te gloren. Met winst tegen Wouter Keitz uit Groningen stond Cayn nog vaster op de 4e plaats. In de 6e ronde kwam het echte werk en trof Cayn medekoploper Sander Staal uit Groningen. Met deze enigszins ingecalculeerde nederlaag zakte Cayn een plaatsje in het tussenklassement. Cayn werd in deze partij absoluut niet “weggespeeld” echter een diepe combinatie maakte voorlopig een einde aan zijn illusies. In de 7e ronde zakte Cayn na de nederlaag tegen Sil Bols uit Groningen zelfs naar de 10e plaats. Deze nederlaag was even slikken, maar er was nog geen man overboord. Om de finale te halen moest er wat gebeuren, dat was een duidelijke zaak. Volgens ingewijden waren 3 punten in de laatste 2 ronden voldoende om de finale binnen te wandelen. Cayn werd flink opgepept en maakte in de 8e ronde zijn verwachtingen waar, met een vlotte zege tegen Arthur Schep uit Hoogeveen. Na deze belangrijke zege met 10 punten en een 7e plaats achter zijn naam, gloorde er weer volop hoop voor Cayn. Theoretisch was nu nog één puntje voldoende om de eindronden te halen, maar Cayn liet er geen gras over groeien en pakte zijn laatste tegenstander Renco Oostindjer uit Hoogeveen met combinatie. In deze partij kreeg Renco nog wel een dam, maar met een afsluitende finesse nam Cayn beide punten in ontvangst. Met deze zege haalde Cayn Nomden verdient de finale!

Femke en Ashwien
Ondertussen hadden Cayn’s clubgenoten Femke Lutterop en Ashwien Mahabier elke met 2 overwinningen 4 punten achter hun naam staan. Daarmee konden ze deze halve finale afsluiten met een 24e en 25e plaats in het eindstandklassement.

Organisatie
Gerard Bruins uit Hoogeveen werd als jeugdcommissielid van de KNDB bijgestaan door Zainal Palmans uit Hoogeveen en Michel Stempher uit Kampen. Na elke ronde werden de uitslagen direct wereldkundig gemaakt door ze op “toernooibase” te plaatsen. Voordeel hiervan is dat belangstellenden de resultaten tot in detail tot zich kunnen nemen.

Finale
De finale op 16 mei zal bestaan uit 20 jongens en meisjes. Hiervoor komen in aanmerking de nrs. 1 t/m 8 van de halve finales in Culemborg en Hoogeveen. De kampioen van vorig jaar Jan Kornilov uit Eindhoven, valt nog binnen de leeftijdsgrens, van welp zijn. HDC Hoogeveen krijgt sowieso een keuzeplaats daar in Hoogeveen de finale plaats vindt. Daarnaast mag de trainingscommissie van de KNDB nog 2 keuzeplaatsen aanwijzen. In principe worden de nrs. 9 van elke halve finalepoule gevraagd.

Eindstand halve finale NK welpen in Hoogeveen

1. Lisa Scholtens Hoogeveen 16 punten
2. Sander Staal Groningen 15 punten
3. Roland Kreeft Ruinen 13 punten
4. Cayn Nomden Winschoten 12 punten
5. Renco Oostindjer Hoogeveen 11 punten
6. Gerard kramer Groningen 11 punten
7. Max Doornik Groningen 11 punten
8. Wilmer oostindjer Hoogeveen 11 punten
9. Sil Bols Groningen 11 punten
10. Tristan Otten Hoogeveen 10 punten
11. Joost Meijer Bedum 9 punten
12. Sebastiaan Pelikaan Groningen 9 punten
13. Arthur Schep Hoogeveen 9 punten
14. Wouter Keitz Groningen 9 punten
15. Finn Zwiep Zuidwolde 8 punten
16. Leon Kruizinga Hoogeveen 8 punten
17. Reinout Schep Hoogeveen 8 punten
18. Nick Bolks Hoogeveen 8 punten
19. Indy Borchers Groningen 8 punten
20. Dennis van Santen Hoogeveen 8 punten
21. Morris Everts Hoogeveen 7 punten
22. Jair Bolks Hoogeveen 6 punten
23. Jens van der Meulen Hoogeveen 6 punten
24. Ashwien Mahabier Winschoten 4 punten
25. Femke Lutterop Winschoten 4 punten
26. Vigo ten Zijthoff Ruinen 2 punten

Bloeiende jeugdafdeling
Aan deze halve finale werd “slechts” deelgenomen door 5 actieve damverenigingen, uit de provincies Groningen en Drenthe, namelijk HDC Hoogeveen, Damclub Zuidwolde, Damgenootschap “Het Noorden” uit Groningen, DV Warffum en Damclub Winschoten.
Deze 5 damclubs hebben allemaal een bloeiende jeugdafdeling in hun gelederen. Hijken DTC en Roden/Leek horen eveneens in dit rijtje thuis, waarbij de jeugd hoog in het vaandel staat.