OBS “De Tweemaster” Winschoten pakt brons op finale NK dammen

Het welpen viertal van OBS “De Tweemaster” uit Winschoten zorgde zaterdag 30 mei bij de finale NK dammen in Hoogeveen voor een daverende verrassing, met een gedeelde 3e plaats. Deze finale voor basisschoolleerlingen werd afgewerkt in het Roelof van Echten College in Hoogeveen, waar de plaatselijke damclub HDC tekende voor de organisatie. De 18 teams speelden 9 ronden “Zwitsers” systeem met een tijdschema van 30 minuten per ronde. Nederlands Kampioen werd het team van CBS “De Krullevaar” uit Hoogeveen met 17 punten. 2e St. Michaëlschool uit Groningen 14 punten. 3e ex aequo Montessorischool uit Wageningen en OBS “De Tweemaster” uit Winschoten elk 13 punten uit 9 partijen. Het team van OBS “De Tweemaster” bestond uit de spelers Cayn Nomden, Thijmen Sibma, Jari Sibma en Stan Sibma. Teamgenoot Glenn Bisschop was deze finale verhinderd. Coach Marcel Sibma uit Blijham begeleide zijn team naar deze puike prestatie. Dit resultaat is uiteindelijk “de kers op de taart” na een half jaar intensief trainen en vooral wedstrijden spelen. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat alle teamleden een bovengemiddeld talent bezitten wat heeft geresulteerd in genoemde prestatie. Alle teamleden zijn overigens lid van de jeugdafdeling bij Damclub Winschoten, waar ze elke woensdagmiddag theoretisch worden onderwezen.

Wedstrijdverloop
Uitgangspunt van teamleider Marcel Sibma uit Blijham was een 10e plaats. De delegatie uit Winschoten was de mening toegedaan dat een plaats in de middenmoot haalbaar was.
Volgens insiders waren naast kampioen “De Krullevaar”uit Hoogeveen, St. Michaëlschool uit Groningen en de beide scholen uit Wageningen onze grootste concurrenten. In de loop van de dag werd die mening bewaarheid. “De Tweemaster” uit Winschoten begon na loting in de 1e ronde tegen De Mare uit Almelo. Binnen de korste keren stond er 8-0 op het scorebord. Na afloop bleek dit het zwakste viertal. Daarna werden de scholen namelijk door de computer aan elkaar gekoppeld. In de 2e ronde werd De Theo Thijssenschool uit Vlissingen (de kampioen van Zeeland) met 7-1 verslagen. Bij het “Zwitsers systeem” wordt je na elke ronde gekoppeld aan een team met ongeveer hetzelfde aantal punten. Tegen de sterke Montessorischool uit Wageningen in de 3e ronde werd het 4-4, waarna de latere kampioen de Krullevaar uit Hoogeveen met 8-0 orde op zaken stelde. Niet dat “De Tweemaster” is weggespeeld, integendeel het team uit Winschoten bood uitstekend partij. Na deze zware nederlaag kwam Oranje Nassau uit Stolwijk langs en die nipt met 5-3 werd verslagen. Voorzichtig kroop Winschoten naar de top. Ook tegen de Johan Frisoschool uit Wageningen werd het 5-3 in de 6e ronde en zowaar een podiumplek kwam in zicht. De streekderby tegen St. Michaelschool uit Groningen werd op de valreep met 5-3 verloren. Echter de 6-2 winst in de 8e ronde tegen De Bron uit Molenaarsgraaf bracht “De Tweemaster” weer terug op de 4e plaats. Met een 6-2 eindsprintje in de laatste ronde tegen De Regenboog uit Gorinchem was de gedeelde 3e plaats samen met Montessorischool uit Wageningen een feit. De Wageningse school had uiteindelijk 3 “weerstandspunten” meer gescoord dan Winschoten. Kom je namelijk uit tegen een hoger geplaatst team, krijg je meer “weerstandspunten”. Winschoten kwam als enigste van de top vier uit tegen De Mare uit Almelo. Dit bracht uiteindelijk geen “weerstandspunten” op. Maar niet getreurd, de prestatie was uitmuntend.

Weg naar finale
De lange weg naar de finale verliep achteraf vrij vlotjes voor “De Tweemaster” uit Winschoten. Het begon in januari met een 1e plaats op het scholendamtoernooi in de gemeente Oldambt. Plaats van handeling was toen OBS “De Bouwsteen” in Finsterwolde. Daarna kwamen de Provinciale kampioenschappen in het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen. Hier werd een keurige 2e plaats behaald achter de St. Michaëlschool uit Groningen. Met een gerust hart ging het viertal Glenn Bisschop,
Thijmen Sibma, Jari Sibma en Stan Sibma vervolgens naar de halve finale om de NK titel in Hoogeveen. Ook hier werd een gedegen een 2e plaats behaald nu achter gastheer GBS “De Krullevaar” uit Hoogeveen. Achteraf gezien wandelde “De Tweemaster” met speels gemak de grote finale binnen, nog niet wetend hoe de kansen voor “De Tweemaster” hierin zouden zijn. Landelijk gezien nemen, vanaf het begin, namelijk zo’n 2500 viertallen deel aan dit toernooi voor basisscholen.

Scholendamtoernooi
Eind 2012 besloot het bestuur van Damclub Winschoten een scholendamtoernooi op te zetten, met de gedachte dat jeugd onontbeerlijk is voor (ook) een damclub. Het is de beste investering voor de toekomst. Achter gezien is dit dus een goede zet geweest. Het eerste jaar kwamen de teams uit de regio Oost Groningen niet verder dan de provinciale kampioenschappen. In de tussentijd kwamen de eerste “schooldammers” de jeugdafdeling van Damclub Winschoten binnenwandelen. Daarna kwamen de resultaten. Vorig jaar miste het team van “De Tweemaster” in de welpenklasse op een haar na de grote finale. “We” hadden toen de pech in de sterkste halve finale van Nederland te zitten. Dit jaar kreeg “De Tweemaster” loon naar werken. Let wel, het merendeel van de schooldammers van “De Tweemaster” zit onderhand op de jeugdafdeling van Damclub Winschoten. We kunnen dus concluderen dat de combinatie schooldammen en damclub garanties geeft om mee te draaien op Landelijk niveau. Cayn Nomden werd onlangs nog gedeelde 10e bij het NK dammen in welpencategorie. Bijkomend voordeel is dat dit samenspel geschikt is voor het denkvermogen, concentratie, omgaan met winst/verlies, oplossingen creëren, teamgeest.

Organisatie
De Hoogeveense Damclub HDC tekende, zoals gezegd, voor de organisatie en werd vertegenwoordigd door toernooileider Zainal Palmans. Ook voorzitter Maarten Wichgers gaf acte de présèance. De tafelarbiters, Martin Bosch, Gert Bosker, Jan Ekke de Vries, Nicole de Vries en Pascal Strijker stonden onder leiding van hoofdarbiter Ludy Brink uit Hoogezand.
Tijdens deze finale werden de uitslagen na elke ronde door Zainal Palmans op “toernooibase” gezet, hetgeen betekende dat het toernooi wereldwijd op internet was te volgen. De prijsuitreiking was nog een verrassing. Dit werd namelijk verzorgd door de Burgemeester van Hoogeveen Karel B. Loohuis.

Individuele score
In het individuele klassement kwamen Jari Sibma en Cayn Nomden tot 12 punten.
Stan Sibma tot 11 punten en Thijmen Sibma met 9 punten tot een 50% score.

Eindstand finale NK schooldammen BO welpencategorie

1. GBS De Krullevaar Hoogeveen 17 pnt
2. St. Michaëlschool Groningen 14 pnt.
3. OBS Montessorischool Wageningen 13 pnt.
OBS “De Tweemaster” Winschoten 13 pnt.
5. CBS Johan Friso Wageningen 11 pnt
6. Reformatorische Eben Haëzerschool Bennekom 10 pnt
GBS Fontanus Harderwijk 10 pnt
8. CBS Oranje Nassauschool Stolwijk 9 pnt
GBS Calvijnschool Hoogeveen 9 pnt
10. CBS De Bron Molenaarsgraaf 8 pnt
OBS Theo Thijssen Vlissingen 8 pnt
CBS De Regenboog Gorinchem 8 pnt
OBS Canadaschool Doetinchem 8 pnt
PCBS Rehobothschool Hardinxveld-Giessendam 8 pnt
15. CBS Nederwoud Lunteren 6 pnt
CBS De Bron Marum 6 pnt
17. CBS Jan Kuiperschool Grootegast 3 pnt
18. PCBS De Mare Almelo 1 pnt