Kyra van Driel 1e en Merel Sibma 2e op damtoernooi in Hijken

In het Drentse Hijken vond zaterdag 23 januari de 2e “Regio-Cup Noord” plaats, een damtoernooi voor jeugdspelers. Voorzitter Wim Koopman van Hijken DTC kon ruim 60 meisjes en jongens verwelkomen in de Dorpshoeve. Ondertussen had Rik Smit als jeugdleider van Drenthe de deelnemers ondergebracht in een 8 tal groepen. Als basis werden de groepen gevormd uit 8 spelers die een rondtoernooi afwerkten. De sterkste jeugdspelers kwamen uit in groep 1 enzovoort. Zowel in groep 1 als 2 werden de partijen afgewerkt in het bijzijn van de klok. Vanuit Oost Groningen waren een 8 tal dammers richting Hijken afgereisd. De 12 jarige Kyra van Driel uit Heiligerlee legde na een uitstekend gespeelde barrage beslag op de 1e prijs in groep 5. De 11 jarige Merel Sibma uit Blijham pakte een keurige 2e plaats in groep 4. Beide meisjes zitten op de jeugdafdeling van Damclub Winschoten. Thijmen Sibma uit Blijham greep met een 4e plaats in groep 4 net naast de beker, die alleen voor de nrs. 1, 2 en 3 waren weggelegd. Over 2 weken vindt de 3e “Regio-Cup Noord” plaats in Warffum.

Buiten de bekers
Stan Sibma uit Blijham en Wesley van Prooijen uit Winschoten waren 5e in respectievelijk groep 3 en 7. Jari Sibma uit Blijham werd 7e in groep 3. Amanda Lich uit Winschoten en plaatsgenoot Thymen van Prooijen waren in de onderste regionen van respectievelijk groep 3 en 7 terug te vinden. Daarentegen deden de jeugdige dammers een schat aan ervaring op.
Winnaar van groep 1 werd Nicole de Vries uit Hoogeveen. De prijzen werden uitgereikt door de jeugdleider van Hijken DTC Jacco Keizer.

Regio-Cup Noord
De Regio-Cup Noord een nieuwe cyclus van jeugdtoernooien in de Provincies Groningen en Drenthe, die dit seizoen van start is gegaan. Voorheen waren in Drenthe de zogenaamde Drentse Dambond Cups (DDB) en in Groningen de PGD cup. Het platform “Jeugddammen Noord” heeft vanaf nu besloten tweemaal een Regio-Cup Noord te organiseren in Drenthe en twee in de Provincie Groningen. De 1e sessie was normaliter in Hoogeveen, maar omwille van het WK voor senioren in Emmen was dit verschoven naar Zuid Oost Drenthe. De 2e nu in Hijken en de 3e zoals gezegd in Warffum op 6 februari en tenslotte de 4e Regio-Cup Noord in Winschoten op zaterdag 12 maart. Deze jeugdtoernooien zijn naast de plaatselijke jeugdafdelingen een ideale “springplank” om zich beter te bekwamen in de damsport.