Jan Starke uit Oude Pekela pakt 1e prijs op NK sneldammen

De 35 jarige Jan Starke uit Oude Pekela heeft zaterdag 10 juni bij het NK sneldammen in Utrecht een 1e prijs behaald in de 2e groep van de C- categorie. Deze titelstrijd vond plaats in het Nationaal Denksport Centrum “Den Hommel” in de Domstad, voor zowel jeugd als senioren, onder een speeltempo van “Fischer 5 + 5”. De senioren waren hierbij ondergebracht in 3 groepen, namelijk groep A boven de 1100 ratingpunten, groep B tussen 900 en 1100 punten en groep C tot 900 ratingpunten. Alle groepen bestonden uit 24 spelers die begonnen met 2 ronden volgens loting, met daarna 4 ronden “Zwitsers systeem”. Als Gronings kampioen belande Jan op een gedeelde 10e plaats, hetgeen een plaats in de 2e groep opleverde. Deze finale werd afgesloten met een z.g. rondtoernooi, waarin Jan dus de 1e prijs voor zich opeiste met 9 punten. De voorlaatste ronde stond Jan nog op de 4e plaats, echter tegen de koploper Simon Rompa uit Dongen pakte Jan de volle winst. De spanning was te snijden, want zowel Jan, Simon als Martin Madou uit Asten en Gerrit Klompmaker uit Eibergen kwamen ieder op 9 punten. Het onderlinge treffen tussen bovengenoemd kwartet, scoorde Jan het beste. Twee jaar geleden maakte Jan zijn debuut op het NK dammen met een 12e plaats. Vorig jaar kwam Jan niet verder dan de 21e stek en dit jaar zette Jan de kroon op zijn werk met een keurige 1e plaats in groep 2. Nationaal kampioen sneldammen werd wereldkampioen Roel Boomstra uit Emmen. De bijbehorende prijzen werden na afloop uitgereikt door Hans Vermeulen als voorzitter van de KNDB.