Damclub Winschoten pakt dubbel op “Massadamkamp” Oost Groninger Dambond (OGD)

Dinsdag 20 november werd in MFC “De Binding” in Oude Pekela het nieuwe damseizoen van de Oost Groninger Dambond (OGD) ingeluid met de traditionele massadamkamp. Het bestuur had hiervoor alle aangesloten damverenigingen: Veendam, De Vriendenkring (DVK) Groningen, Meeden, Rhederweg, Pekela en Winschoten, uitgenodigd hier aan deel te nemen met een drie-, vier- of vijftal. Competitieleider Bé Brakels uit Ter Apelkanaal had met een ingenieus systeem elke teamlid gekoppeld aan een speler van een ander team, waarbij het speeltempo was bepaald op 50 zetten in 90 minuten. Na de tijdcontrole ontvingen beide spelers nog 15 bonusminuten om de partij te beëindigen. Na het optrekken van de kruitdampen had het trio van Winschoten 1 vijf punten behaald en prolongeerde de titel van vorig jaar. Het punten percentage gaf uiteindelijk de doorslag in de eindrangschikking. Het kampioensteam bestond uit Marchinus Mulder, Jan Starke en Geert Lubberink. Marchinus Mulder en Jan Starke wonnen hun partijen tegen respectievelijk Bert Begeman (Pekela) en Erik Franssen (Veendam). Geert Lubberink stelde de titel veilig met een puntendeling tegen Harm Jan Grofsmid (Veendam). Winschoten 2 dat werd gevormd door Demi Peters, Harrie Molthoop en Han Tuenter legde beslag op een keurige tweede plaats met 4 punten. Han Tuenter won tegen Gerard Tebbenhof van Pekela 1, Harrie Molthoop kwam remise overeen met K. Bos van Pekela 2. Maar de grootste pluim was voor Demi Peters (12) die een puntendeling bewerkstelligde tegen Arnout Bolwijn van Veendam. Het vijftal van Veendam legde beslag op het brons. Om de breedtesport te bevorderen werd daarnaast een toernooi georganiseerd voor de beginnende dammers. Beide viertallen van Damclub Winschoten plaatsten zich voor de finale. Uiteindelijk bleek Winschoten A met 8 – 0 de titel te prolongeren tegen Winschoten B. Het kampioensteam bestond derhalve uit Richard de Rooy, Sten Doddema, Wim Westerbeek en Grieko Kruijer. Het kwartet won respectievelijk van Anke Sijbesma, Anne Snoey, Evert van Leeuwen en Tjerk Loots.

Eindstand gevorderden
1. Winschoten 1
2. Winschoten 2
3. Veendam
4. Pekela 2
5. Pekela 1

Eindstand finale beginnende dammers
1. Winschoten A
2. Winschoten B

Viertallencompetitie Oost Groninger Dambond (OGD)
Week 48 begint de eerste ronde van de viertallencompetitie. Dit seizoen nemen Meeden, Rhederweg, Veendam, Pekela en Winschoten hier aan deel. De eerste ronde staat Pekela – Rhederweg en Winschoten – Meeden op het programma. Er wordt een dubbele competitie afgewerkt, onder een speeltempo van 50 zetten in 90 minuten. Na de tijdcontrole ontvangen beide spelers nog 15 bonusminuten om de partij te beëindigen. De “thuiswedstrijden” vinden plaats op de clubavond van de deelnemende verenigingen.
Meeden speelt op de maandagavond, Veendam en Pekela op de dinsdagavond, Winschoten op de woensdagavond en Rhederweg op donderdagavond. Winschoten heeft eveneens op de dinsdagavond clubavond voor de beginnende dammers en de jeugd, waar gemiddeld zo’n 18 leden aan deelnemen.