Han Tuenter uit Westerlee naar NK dammen in de C categorie

Maandag 19 t/m zaterdag 24 september wordt het NK dammen in de B & C categorie afgewerkt in het vernieuwde clubgebouw van damclub “Witte van Moort” in Westerhaar.

Spelers met een rating tussen de 901 en 1100 KNDB ratingpunten, op peildatum 1 april 2022, zitten in de B klasse. En spelers met een rating t/m 900 ratingpunten komen uit in de C klasse. Respectievelijk nemen in de B klasse 24 spelers in de C klasse 20 spelers deel. Het toernooi kent 8 ronden “Zwitsers systeem” onder een speeltempo van “Fischer 80 minuten + 1 minuut per zet. Alle dagen staat één ronde gepland met op dinsdag en donderdag twee ronden. Janis de Vries uit België en Gert Brink uit Hardenberg verdedigen hun titel in respectievelijk de B en C klasse.

Oost Groningen vertegenwoordigd door Han Tuenter

Han Tuenter uit Westerlee maakt zijn debuut in deze titelstrijd en heeft daarnaast een basisplaats in het 8-tal van Damclub Winschoten dat uitkomt in de 2e klasse A van de KNDB. Favorieten die kans maken op een podiumplaats zijn Hans Luchies uit Ugchelen (rating 885) Han Tuenter (879) Roy Slagter uit Nijmegen (876) en Erik Ploeger uit Deventer (872).

Breedtesport

Het NK dammen voor topspelers is algemeen bekend. Daar wilde “Witte van Moort” uit het Overijsselse Westerhaar verandering in brengen, met het doel meer dammers achter de borden te krijgen en diende 2 jaar geleden een verzoek in bij de KNDB om het NK in de B en C klasse te mogen organiseren. De KNDB stemde hier volledig mee in. De B categorie zitten dammers met een rating tussen de 901 en 1100 KNDB ratingpunten. De C categorie tenslotte dammers met een rating t/m 900 punten. Dat dit NK in een behoefte voorziet blijkt uit de ruim 40 deelnemers.

KNDB rating

Dit Nederlands Kampioenschap (NK) is van invloed op de huidige ratingpunten. Via een ingenieus systeem van de KNDB wordt na elke partij de rating aangepast.