Halve finale NK schooldammen voor basisscholen

Zaterdag 15 april staat de halve finale om de NK damtitel voor basisscholen op de damkalender. Dit geldt zowel voor groep 4 t/m 6 de welpen alsmede groep 7/8 de pupillen.  De halve finale voor de welpen, groep 4 t/m 6 wordt gespeeld in Hijken, Heerde, Julianadorp en Hoornaar. De pupillen, groep 7/8, daarentegen gaan naar Hoogeveen, Julianadorp, Baarn en Huissen. De deelnemende teams bestaan uit viertallen met eventueel reservespelers.

De halve finale’s worden afgewerkt volgens het zogenaamde “Zwitsers systeem”. De pupillen werken 8 ronden af, met behulp van digitale klokken, onder een speeltempo van “Fischer 10 minuten + 10 seconden per zet”.  De welpen werken 10 ronden af echter zonder gebruik te maken van de klok. Duurt een partij langer dan 25 minuten, wordt er een klok geplaatst, met tijdsaanduiding “Fischer 3 minuten + 2 seconden per zet”. Na het opmaken van het eindklassement plaatsen de nummer 1 t/m 5 zich voor de finale op zaterdag 13 mei. Daarvoor gaan de welpen, groep 4 t/m 6 naar Reeuwijk en de pupillen, groep 7/8 naar Hoornaar. Beide finaleplaatsen liggen overigens in de provincie Zuid-Holland.

Regio Oost-Groningen

De regio Oost-Groningen heeft zich met vier teams geplaatst voor de halve finales. Bij de welpen, groep 4 t/m 6 zijn dat CBS Maranatha uit Winschoten en IKC St. Vitus uit Winschoten. Bij de pupillen, groep 7/8 zijn dat CBS De Loopplank uit Blijham en IKC St. Vitus uit Winschoten. De welpen, groep 4 t/m 6 in Hijken, nemen het op tegen scholen uit: Zuidwolde (Gr), Winschoten, Rinsumageest, Hoogeveen, Hijken, Gramsbergen, Beilen, Ane, Dedemsvaart en Westerhaar. De pupillen, groep 7/8, nemen het in Hoogeveen op tegen scholen uit: Bedum, Blijham, Winschoten, Rinsumageest, Opeinde, De Westereen, Hoogeveen, Gramsbergen, Hijken, Noordscheschut, Ane, Hooghalen, Dedemsvaart en Balkbrug.