Noordelijke basisscholen succesvol op NK dammen

Zaterdag 24 mei is in Heerhugowaard de finale om de Nederlandse damtitel voor basisscholen in de welpenklasse (groep 5/6) afgewerkt. Winnaar werd de OBS Montessorischool uit Wageningen. 2e werd de St. Michaëlschool uit Groningen, 3e de GBS Joh. Calvijn uit Hoogeveen. De kampioen van de ½ finale in Hoogeveen, CBS De Krullevaar, werd nu 5e in de eindrangschikking. Kampioen in de ½ finale in Kampen, OBS De Hasselbraam uit Leek werd nu 6e. 2e in diezelfde ½ finale in Kampen, PCBO It Maitiidslibben uit Opeinde legde nu beslag op een knappe 7e plaats. Deze uitslag getuigd dat de basisscholen uit Noord Nederland uitermate succesvol zijn geweest in Heerhugowaard.
Vijf schoolteams bij de eerste 7. Hiermede krijgt de 4e plaats van OBS “De Tweemaster” uit Winschoten in de ½ finale in Hoogeveen meer glans. De nrs. 1,2 en 3 in die ½ finale CBS De Krullevaar uit Hoogeveen, St. Michaëlschool uit Groningen en GBS Joh. Calvijn uit Hoogeveen zijn nu namelijk weer terug te vinden bij de eerste 5 plaatsen van het eindklassement in de landelijke finale. Hiermede werd de voorspelling van de begeleiding uit Winschoten bewaarheid, dat in Hoogeveen een “zware” groep was samengesteld, om te kunnen doorstoten naar de finale. OBS De Tweemaster 2 uit Winschoten die in Hoogeveen op één puntje was geëindigd van het eerste team, kan volgend jaar waarschijnlijk leuke dingen laten zien. Mede omdat het huidige 2e team bestaat uit louter groep 5 leerlingen. In dit hele traject van plaatselijke toernooien t/m de landelijke finale namen hier zo’n 1600 basisschoolteams aan deel. Het team van OBS De Tweemaster 1 debuteert volgend jaar bij de pupillen in het basisonderwijs.

½ finale 12 april
J. Voortman uit Hoogblokland probeert als coördinator schooldammen van de KNDB de 6 halve finalegroepen verspreid over heel Nederland, qua sterkte gelijkwaardig samen te stellen. Uitgangspunt daarbij is dat uiteindelijk de sterkste 18 schoolteams in de finale belanden. Deze halve finalegroepen in Hoogblokland (2 groepen), Reeuwijk, Wageningen, Kampen en Hoogeveen, bestonden dus uit 12 teams, waarvan de nrs. 1,2 en 3 zich plaatsen voor de landelijke finale in Heerhugowaard. Alle18 teams werkten in Noord Holland 9 ronden “Zwitsers” af, d.w.z. na elke ronde wordt je gekoppeld aan een team met gelijk aantal punten.

Noordelijke kwaliteit
De 6 halve finalisten uit Kampen en Hoogeveen, waren zelfs terug te vinden bij de eerste 10 in het eindklassement. Met dit resultaat zijn de Noordelijke clubs de goede weg ingeslagen en zullen trachten deze weg te consolideren.