Amanda Lich uit Winschoten debuteerde op NK dammen voor pupillen meisjes

De 10 jarige Amanda Lich uit Winschoten heeft de laatste 3 dagen van mei een schat aan ervaring opgedaan bij het NK dammen voor pupillen meisjes in Hoogeveen. Als één van de jongste deelneemsters mocht zij samen met 16 andere pupillen meisjes meespelen in deze landelijke finale. Pupillen dammers zijn, in dit kalenderjaar, namelijk geboren in de jaren 2001, 2002 en 2003. De 7 ronden “Zwitsers” waren verdeeld over 3 dagen en begonnen op Hemelvaartsdag met aansluitend de vrijdag en zaterdag. Toernooidirecteur Zainal Palmans van de organiserende Hoogeveense Damclub (HDC) kon op Hemelvaartsdag de 16 deelneemsters  in “Het Knooppunt” verwelkomen, waarna de loting voor de eerste ronde plaatsvond. De daaropvolgende ronden werden door de computer bepaald volgens het “Zwitsers” systeem. Onder de bezielende leiding van arbiter Gerard Bruins werkten de speelsters de partijen af in een speeltempo van “Fischer 45 + 30”. D.w.z. 45 basis minuten aangevuld met 30 bonus seconden per zet. Uniek op dit Nederlands Kampioenschap was het spelen op elektronische borden, hetgeen betekent dat alle partijen live waren te volgen op internet. Deze techniek werd verzorgd door ICT specialist Michel Stempher.  Daarnaast werd in één der andere zalen explicatie gegeven van de gespeelde partijen door de bekende Hoogeveense trainers Jan Ekke de Vries en Zainal Palmans. Kampioene werd uiteindelijk na barrage Tamar Visser van Damclub Sneek. Tweede werd Suzanne Staal uit Groningen en derde (ook na barrage) Darja Koullen van DC Roderland (Limburg). De prijzen werden  uitgereikt door burgemeester Karel Loohuis van de gemeente Hoogeveen en Anne-Wil Koopman als jeugdcommissielid van de KNDB. Tamar, Suzanne en Darja vertegenwoordigen ons land dit jaar op het EK en WK in respectievelijk Wit Rusland en Estland. Amanda Lich kwam, als lid van Damclub Winschoten, tot 2 wedstrijdpunten.

Spannende laatste ronde
Met het ingaan van de laatste ronde had Suzanne Staal 2 punten voorsprong opgebouwd t.o.v. Tamar Visser. Ze was nog ongeslagen met 12 punten uit 6 wedstrijden. Met andere woorden er leek geen vuiltje aan de lucht voor Suzanne, want ze  had aan één punt genoeg om de titel op te eisen. Hoe spannend kan het zijn. Echter Suzanne verloor van Nicole de Vries en Tamar Visser kwam langszij na winst ten kostte van Kirsty Wahjuwibowo. Ook de barrage verloor Suzanne tegen Tamar, waarna ze enigszins teleurgesteld 2e werd.

Twee barrages
Niet alleen om de eerste plaats werd een barrage afgewerkt tussen Suzanne Staal en Tamar Visser. Ook de strijd om de 3e plaats vroeg om extra partijen, namelijk tussen Darja Koullen, Nicole de Vries en Rosalique van Erven. Derde werd uiteindelijk Darja Koullen, waardoor zij mag deelnemen aan het EK en WK.

Progressie Amanda Lich
Naarmate het toernooi vorderde toonde Amanda Lich duidelijk progressie, met name de partijopbouw boekte voortuitgang. Het merendeel van de meisjes had in eerste instantie moeite met het speeltempo. Nadat een paar ronden waren gespeeld, raakten de pupillen steeds meer geacclimatiseerd en gingen de tijd meer verdelen over de partij. Daarna werden duidelijk minder fouten gemaakt. Al met al was dit voor Amanda Lich een onvergetelijke ervaring, die ze bij volgende toernooien kan meenemen in haar bagage.

Gedetailleerde uitslag
1 Tamar Visser DC Sneek
2 Suzanne Staal Damgenootschap “Het Noorden” Groningen
3 Darja Koullen DC Roderland (Limburg)
4 Nicole de Vries HDC Hoogeveen
5 Rosalique van Erven DEZ/NGKZ Hattem
6 Kirsty Wahjuwibowo DC Den Haag
7 Maaike de Bruin DEZ Reeuwijk
8 Jasmijn Scholtens HDC Hoogeveen
9 Sarah Hanhart Denk en Zet Laren
10 Linsey van Leeuwen VBI Huissen
11 Lotte Meijer DV Warffum
12 Aleksandra Ovchinnikova PSV Eindhoven
13 Lisa Schep HDC Hoogeveen
14 Meike Burema HDC Hoogeveen
15 Dehlinvan van Erven DEZ/NGKZ Hattem
16 Amanda Lich DC Winschoten