Debuut Henk Prak en Gerco Lubberink op NK sneldammen

Zaterdag 13 juni werd het NK sneldammen alle categorieën afgewerkt in het Nationaal Denksportcentrum “Den Hommel” in Utrecht. Van welp tot senior streden 180 deelnemers voor 8 titels. Henk Prak en Gerco Lubberink beide woonachtig in Winschoten debuteerden bij de senioren. Deze klasse kende 3 categorieën met elk 24 deelnemers, namelijk < 900 ratingpunten, 900 tot 1100 punten en > 1100 ratingpunten. Met de provinciale titel op zak, in de groep 900-1100 punten belande Henk Prak uiteindelijk in de middenmoot. De 20 jarige Gerco Lubberink uitkomend in de C klasse toucheerde een keurige 10e plaats in de eindrangschikking. Algeheel kampioen werd Alexander Baljakin uit Huissen, 2e Jan Groenendijk, Wageningen en 3e Roel Boomstra uit Emmen. De KNDB had het speeltempo vastgesteld op “Fischer 5+5”.

Opbouw partijen
Bij deze discipline in de damsport krijgen de spelers in elke wedstrijd 5 basisminuten, aangevuld met 5 bonusseconden per zet. Na 6 ronden “Zwitsers systeem” vond een hergroepering plaats, waarbij de nrs. 1 t/m 8 in de 1e groep, de nrs. 9 t/m 16 in de 2e groep enz. werden ondergebracht. In de eerste 2 ronden werden de spelers met de hoogste rating aan elkaar gekoppeld, waarna automatische het “Zwitsers” systeem in werking trad. Na de hergroepering werd een rondtoernooi afgewerkt. Voor de ratinggroepen werd de peildatum van 1 juli 2014 gehanteerd. Gerco Lubberink had toen een rating van 871. Momenteel is Gerco gestegen naar 1029! In het merendeel van de 13 partijen maakte Gerco het spel, maar miste soms de afwerking. Hier wordt binnenkort met een gerichte training aan gewerkt.

Prijzen
Na afloop werden de prijzen uitgereikt door de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) Hans Vermeulen.