OBS Houwingaham uit Bad Nieuweschans naar halve finale NK schooldammen

Zaterdag 20 februari stond MFC “De Binding” in Oude Pekela in het teken van de Provinciaal Groningse damtitel voor basisscholen. In de categorie welpen, groep 4 t/m 6 pakte OBS Houwingaham uit Bad Nieuweschans de bronzen plak en plaatste zich hiermede voor de halve finale om de Nederlandse titel. De overige halve finalisten zijn kampioen CBS Noordkaap uit Uithuizermeeden, tweede OBS De Hasselbraam uit Leek en vierde De Getijden uit Pieterburen. Het viertal uit Bad Nieuwschans werd gevormd door Janick Lanting, Elise Steinigeweg, David Weishaupt, Demi Peters en Sanne Meijer. Het geheel stond onder auspiciën van de Provinciaal Groninger Dambond (PGD), onder aanvoering van Danny Staal uit Groningen. Jeugdleider van de PGD Rudolf Schwab reikte tenslotte de prijzen uit.
(Sanne Meijer ontbreekt op de foto)

Eindstand welpen groep 4 t/m 6
1. CBS De Noordkaap Uithuizermeeden 7 – 10 32 bp
2. OBS Hasselbraam Leek 7 – 9 34 bp
3. OBS Houwingaham Bad Nieuweschans 7 – 9 33 bp
4. De Getijden Pieterburen 7 – 7 30 bp
5. CBS De Loopplank Blijham 7 – 7 27 bp
6. CBS Jan Kuipersschool Grootegast 7 – 7 24 bp
7. CBS De Bron Marum 7 – 4 24 bp
8. St Walfridusschool Bedum 7 – 3 18 bp

Spanning tot laatste ronde
De spanning in de top van het klassement bleef tot de laatste aanwezig. In de voorlaatste ronde was Bad Nieuweschans nog koploper met 9 punten, gevolgd door De Noordkaap 8 punten, op de voet gevolgd door De Hasselbraam en De Getijden beide 7 punten. In de laatste ronde verloor De getijden met 5 – 3 van Jan Kuipersschool, Hasselbraam won met 6 – 2 van St. Walfridus en De Noordkaap won met 5 – 3 van Houwingaham Bad Nieuweschans met 5 – 3. Achteraf was 4 – 4 voldoende geweest voor de titel. CBS De Loopplank uit Blijham daarentegen liep op 3 bordpunten na de halve finale mis.

Debuut Bad Nieuweschans

Met de titel op zak bij het scholendamtoernooi in Winschoten waren de verwachtingen hoog gespannen. En deze kwamen uit. OBS Houwingaham uit Bad Nieuweschans debuteerde op dit Gronings kampioenschap en mocht trots zijn op haar team dat zich uitstekend kweet van haar taak. De kwaliteit van dit team schuilt in de rust die ze uitstralen en zullen in de halve finale zeker hoge ogen gaan gooien. Teamlid Sanne Meijer moest jammer genoeg in de loop van het toernooi afhaken door ziekte.