Janick Lanting uit Bad Nieuweschans geslaagd voor damdiploma “Sijbrands zwart”

De 11 jarige Janick Lanting uit Bad Nieuweschans is woensdagmiddag 23 mei geslaagd voor zijn 5e damdiploma “Sijbrands zwart” in het gebouw van SV Bovenburen in Winschoten. Nadat Janick hiervoor het proefexamen met goed gevolg had afgelegd, was dit een goede voorbereiding op het “Sijbrands zwart” examen. Bij dit examen kwamen diverse systemen langs zoals: Kettingstelling, Hekstelling, Klaverbladopsluiting, Voorpost/flankaanval, Centrumaanval en Hooglandaanval. Daarnaast moesten diverse combinaties worden opgelost. Uiteraard werd aandacht besteed aan opbouw zetten, met keuze uit meerdere mogelijkheden. Tenslotte kwamen nog offers langs met gecompliceerde eindspelen. Janick is onderhand begonnen aan “Rozenburg wit”. Ook deze cursus gaat weer een beetje dieper in op de theorie. Bij “Rozenburg” wordt naast het combineren, veel aandacht besteed aan rekenen, taxeren, partijen naspelen en analyseren. Tevens worden “uitspeelstanden” onder de loep genomen. Janick Lanting zit samen met plaatsgenoot Demi Peters bij de Centrale Pupillen Training (CPT) van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB). Beide talenten reizen hiervoor dit seizoen 6 keer naar het Geldersche Huissen waar ze worden onderwezen door MF Alex Mathijsen uit Nijmegen. Dit jaar wordt vooral aandacht besteed aan positiespel, centrumspel, flankaanval en Lange Vleugel Opsluiting (LVO). Daarnaast nemen Janick en Demi in juni deel aan het invitatietoernooi in Ens en in augustus gaan beide talenten naar het MTB Open jeugdtoernooi in Hoogeveen.