Janick Lanting uit Bad Nieuweschans geslaagd voor damdiploma “Sijbrands wit”

De 10-jarige Janick Lanting uit Bad Nieuweschans is woensdagmiddag 21 februari in het gebouw van SV Bovenburen in Winschoten geslaagd voor het damdiploma “Sijbrands wit”, het vierde in een reeks van 11 diploma’s. Het begint allemaal met het Van der Wal diploma met vraagstukken die na 1 of 2 zetten zijn op te lossen, daarentegen gaat het “Sijbrands wit” examen tot ca. 5 á 6 zetten. De theorie voor deze cursus behandelt bijvoorbeeld de kennis van dambegrippen en voorstellingsvermogen. Openingscombinaties, middenspel, positiespel en eindspel kwamen aan de orde. De standaardcombinaties zoals de Haarlemmer, Kaatsingzet, Hielslag, Coup Royal, Zetje van Weiss en de Coup Philippe passeerden de revue. Tevens kwamen de begrippen “aanvallen”, “verdedigen”, “ruilen”, “stille zet”, “bouwen staart/vork” en “offer” langs. Tenslotte werd de “lokzet” besproken. Met dit diploma op zak gaat Janick zich verdiepen in de vervolgcursus “Sijbrands zwart”, dat nog weer een stapje verder gaat in de theorie.