Jan Starke uit Oude Pekela 3e prijs NK Sneldammen

Zaterdag 9 juni trokken een kleine 200 dammers uit alle windstreken naar het Nationaal Denksportcentrum “Den Hommel” in Utrecht voor het NK sneldammen in de categorieën, welpen, pupillen, aspiranten, junioren en senioren. Alleen de senioren kenden een heren en een dames afdeling, waarbij de heren werden ondergebracht in 3 ratinggroepen, namelijk tot 900 punten, 900 tot 1100 punten en boven de 1100 punten. Elke categorie bestond derhalve uit 24 dammers, die de partijen afwerkten onder een speeltempo van “Fischer 5 + 5”. Via de provinciale kampioenschappen konden spelers zich plaatsen voor deze titelstrijd. Zo plaatste Jan Starke uit Oude Pekela zich, met de Groningse damtitel op zak, voor dit NK. Onderhand voor de 4e keer. Alle groepen werkten eerst 6 ronden “Zwitsers systeem” af, waarbij Jan een 50% score behaalde. Hierna vond een hergroepering plaats. Met dit resultaat belande Jan in de B-finale, waar met 8 spelers een zogenaamd “rondtoernooi” werd afgewerkt. Na een matige start sloot Jan Starke, met een sterke eindsprint, het toernooi af, met een 3e plaats. Achteraf miste Jan Starke, na verlies in de 2e ronde tegen de latere kampioen Eddy Weijman, op één punt de beker.

Eindstand B-finale Groep tot 900 ratingpunten
1. Eddy Weijman Heteren 9 pnt
2. Jeroen Huskens Roermond 8 pnt
3. Jan Starke Oude Pekela 8 pnt
4. Wim Riddersma Heerenveen 8 pnt
5. Erik van der Haar Haarlem 8 pnt
6. Robert van Diggele Alphen a/d Rijn 7 pnt
7. Schelte Betten Zaandam 5 pnt
8. Gozé van Pelt Gorinchem 3 pnt