Dana van Schaagen uit Bunde kampioen 2e Regio Cup jeugddammen in Hoogeveen

Zaterdag 1 december stond de 2e Regio Cup voor jeugdige dammers op het programma. Plaats van handeling was “Het Knooppunt” in Hoogeveen, waar de Hoogeveense Damclub (HDC) onder aanvoering van jeugdleider Gerard Bruins een kleine 70 jeugdige dammers kon verwelkomen. Ondertussen had de jeugdleider van het “Regio Cup circus” Rik Smit uit Hijken de jongelui in groepjes van 8 ondergebracht. Vervolgens werkte iedereen 7 partijen af onder een speeltempo van ca. 25 minuten per ronde. De deelnemers kwamen van de damclubs “De Vechtstreek” Oosterveen uit Gramsbergen, DC “Ontspanning” uit Aldeboarn, Damgenootschap “Het Noorden” uit Groningen, Hijken DTC, Houdt Stand Beilen, SOS Hooghalen, Damkring Emmeloord, HDC Hoogeveen en Damclub Winschoten. Oost Groningen was dus met 6 liefhebbers afgereisd naar Zuid Drenthe. Jona Bos (10 jaar) uit Wedderveen viel met een gedeelde 4e plaats in groep 6 net buiten de bekers. Debutante Yara de Veld (14 jaar) uit Beerta en Dylarius Stoter (10 jaar) uit Bad Nieuweschans waren in de middenmoot van hun groep terug te vinden. Dylano Stoter (12 jaar) uit Bad Nieuweschans pakte in groep 2 een keurige 1e plaats met 12 punten uit 7 wedstrijden. Dana van Schaagen (11 jaar) uit het Duitse Bunde kwam in groep 6 zelfs tot een 100% score en ging in de barrage op voor de felbegeerde wisselbeker. Ook deze trofee gaat voor 2 maanden de “grens” over tot de 3e Regio Cup in het Drentse Hijken op zaterdag 26 januari. Dylano en Dana kregen bij de prijsuitreiking ieder een beker uitgereikt. Deze Regio Cup in Hoogeveen was onderdeel van de Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) dat samen met Hijken DTC de tweekamp om de wereldtitel dammen tussen onze landgenoot Roel Boomstra en de uit Rusland afkomstige Alexander Schwartsman organiseert. Deze WK match start namelijk op 28 december in Leeuwarden en eindigt via Groningen, in Assen op 13 januari. Organisator Wim Koopman van zowel Hijken DTC als de WK match, enthousiasmeerde de aanwezigen met dit evenement. De serie Regio Cup wedstrijden begon overigens in Drachten. Na Hijken vindt dit toernooi nog plaats in Gramsbergen, Dedemsvaart en Groningen. Tenslotte staat Dylano Stoter in het tussenklassement op een 6e plaats, Jona Bos 8e en Dana van Schaagen met stip op de 14e plaats.

“Invitatie jeugd WK match”
Om de damsport een extra impuls te geven had de organisatie in Hoogeveen een invitatiegroep samengesteld onder de noemer “Jeugd WK match”. Hierbij waren 10 regionale talenten uitgenodigd, namelijk: Matheo Boxum en Daniël Boxum van Damkring Emmeloord, Sander Staal van Damgenootschap Het Noorden uit Groningen, Lisa Scholtens, Wilmer Oostindjer, Remco Oostindjer, Wouter Sosef, Nick Bolks en Roland Kreeft van HDC Hoogeveen en Demi Peters van Damclub Winschoten. Via een halve finale waarin Demi won van Lisa Scholtens (rating 833) en Daniël Boxum, ging Demi in de finale op voor de 7e of 8e plaats. Deze wedstrijd tegen Wilco Oostindjer (rating 799) won Demi Peters, waardoor ze eindigde op een keurige 7e plaats. Kampioen werd Wouter Sosef uit Hoogeveen (rating 1071).