Jakob Pronk uit Winschoten 50% score bij “Mello Koolman” damtoernooi in Groningen

Vrijdag 2 en zaterdag 3 september stond het traditionele “Mello Koolman” damtoernooi op de damkalender. Evenals voorgaande edities werd ook deze afgewerkt in het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen. De organisatie was wederom in handen van Damgenootschap Het Noorden uit “Stad”. De 36 deelnemers werkten in één groep 8 ronden “Zwitsers systeem” af onder een speeltempo van 30 minuten/speler/partij. De deelnemers waren overigens virtueel ondergebracht in 6 ratinggroepen. Vrijdagavond stonden 3 ronden gepland en aansluitend zaterdag de resterende 5 ronden. Algemeen winnaar werd wereldkampioen Roel Boomstra (GMI) uit Groningen met 14 punten, met als goede tweede Michiel Kroesbergen (MI) uit Emst 12 punten en 3e Rein van der Pal (MI) uit Heerenveen 11 punten. Dit Rapid toernooi kende ook deze editie een sterke bezetting met 13 Meester dammers waaronder Roel Boomstra als Internationaal Grootmeester.

Jakob Pronk scoorde 50%

Jakob Pronk uit Winschoten kwam met 8 punten uit 8 partijen tot een 50% score en kwam in zijn ratinggroep C tot de 4e plaats. In het eindklassement bezette Jakob de 22e plaats.

“Zwitsers systeem”

Het zogenaamde “Zwitsers systeem” werd ook in Groningen toegepast, wat normaal gebruikelijk is bij deze aantallen deelnemers. De eerste ronde vond plaats volgens een loting, waarna de computer (lees: toernooimanager) dit overnam. Vanaf de 2e ronde koppelt de computer namelijk na elke ronde spelers met een gelijk aantal punten aan elkaar.

“Mello Koolman”

Het “Mello Koolman” damtoernooi  wordt sinds 1985 georganiseerd door Damgenootschap “Het Noorden” in Groningen. Recordwinnaar is Roel Boomstra met 5 zeges in 2012, 2014, 2019, 2021 en 2022. Jean Marc Ndjofang (GMI) uit Kameroen volgt met 4 zeges.