Tweede Scholendamtoernooi in Oldambt met 19 teams

OBS Heiligerlee heeft met de aanmelding van een team in de leeftijdscategorie 5/6 het
deelnemersveld aangevuld tot 19 viertallen voor het tweede scholendamtoernooi in
de gemeente Oldambt. Woensdagmiddag 15 januari ontmoeten 8 teams elkaar in een
rondtoernooi. Eén week later nemen de 11 teams in de leeftijdscategorie 7/8 het tegen
elkaar op. De teams bestaan uit viertallen met eventueel reserves in de gelederen. Dit
kampioenschap voor basisschool leerlingen vindt plaats in OBS “De Tweemaster” aan de Piet Heinlaan in Winschoten. De kampioen en vice kampioen in elke categorie mogen deelnemen aan de Provinciale kampioenschappen op zaterdag 8 maart in het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen. Bij het eerste scholendamtoernooi, begin vorig jaar, namen uiteindelijk 13 teams deel aan deze titelstrijd. Dat het schooldammen leeft in de gemeente Oldambt getuigen de 19 teams die zich dit jaar lieten inschrijven. De organiserende Damclub Winschoten is daarmee zeer tevreden. De acht deelnemende basisscholen zijn OBS Drieborg, CBS De Lichtboei Oostwold, OBS Heiligerlee, OBS De Uilenburcht Beerta, OBS FT Venemaschool Westerlee, OBS De Bouwsteen uit Finsterwolde, CBS Maranatha en OBS De Tweemaster beide uit Winschoten.

Gratis trainingsmateriaal
De Koninklijke Nederlandse Dambond heeft als overkoepelde organisatie gratis
trainingsmateriaal beschikbaar gesteld voor alle basisscholen in Nederland. Onder de titel
“Dammen ontdek het zelf” is er een leerlingen- en een docentenuitgave beschikbaar.
Met dit lesmateriaal worden de grondbeginselen van het dammen onder de loep genomen.

Online dammen
Daarnaast kan tegenwoordig naar hartelust worden geoefend met de computer, waarbij
“Veldheer” en “Play OK dammen” populair is onder de jeugd. Het nieuwste medium onder
de jeugdige dammers is de installatie van “Maximus” op de App.

Populair
Dit kampioenschap heeft ten doel de damsport in het algemeen weer in de schijnwerpers te zetten en gezien de belangstelling in Oldambt wordt getracht het dammen weer nieuw leven in te blazen. Het enthousiasme waarmee de dammers in spe hun sport beoefenen geeft hoop voor de toekomst.