Demi Peters succesvol op EK jeugddammen

Onder de vlag van TeamNL KNDB reisden 30 juli 24 jeugdige dammers, af naar het EK jeugddammen Warschau. Deze Nederlandse afvaardiging onder aanvoering van teamchef Ester van Muijen en trainers Heike Verheul, Stijn Overeem en Alex Mathijsen nam deel in 8 leeftijdscategorieën. Onder hen het 13 jarig damtalent Demi Peters uit Bunde die, als lid van Damclub Winschoten, het EK dammen voor pupillen meisjes heeft afgesloten met een 50% score. In 9 ronden “Zwitsers systeem” kwam Demi tot een keurig gedeelde 13e/14e plaats met 9 punten, 2 x winst, 2x verlies en 5 puntendelingen. Demi toucheerde hiermee de hoogste klassering van de Nederlandse delegatie. Elise Schouten uit Hoogeveen werd 17e met eveneens 9 punten en Daria Shulepova uit Eindhoven 21e met 8 punten.
Aan deze reguliere titelstrijd in de universiteit van Warschau namen van 1 t/m 7 augustus, 24 pupillen meisjes deel in de leeftijdscategorie tot en met 13 jaar. Het speeltempo hierbij was bepaald op “Fischer 80 min. + 1 min.”. Kampioen werd hier de 13 jarige Sandaara Aprosimova uit Rusland met 16 punten.

Eindstand Nederlandse delegatie EK jeugddammen voor pupillen meisjes

14. Demi Peters uit Bunde DC Winschoten 9 – 9 73 WP
17. Elise Schouten uit Hoogeveen MTB Hoogeveen 9 – 9 60 WP
21. Daria Shulepova uit Eindhoven DC Brainsport 9 – 8 67 WP

EK Rapid
Donderdag 8 augustus stond het EK Rapid dammen op het programma waar 48 meisjes aan deelnamen. Onder een speeltempo van “Fischer 15 min. + 5 sec.” werden eveneens 9 ronden “Zwitsers systeem” afgewerkt. Ook hier kwam Demi met 9 punten uit 9 partijen tot een 50% score. Kampioen werd hier Kseniya Bielaia uit Wit Rusland.

EK Blitz
Het EK dammen werd tenslotte afgesloten met het “Blitz” toernooi. Onder een speeltempo van “Fischer 5 min. + 3 sec.” werden wederom 9 ronden “Zwitsers systeem” gespeeld. Van de 49 deelnemers kwam Demi Peters met 9 punten uit 9 partijen hier op de 24e plaats. Sandaara Aprosimova kreeg hier haar 2e gouden medaille uitgereikt. Naast Nederland kwamen de deelnemers uit Duitsland, Rusland, Wit Rusland, Polen, Litouwen, Estland, Tsjechië, Hongarije, Oekraïne en Letland.

Progressie Demi Peters
Demi Peters heeft haar afvaardiging naar het EK dammen waargemaakt door de hoogste klassering te bereiken van de Nederlandse delegatie. Daarnaast heeft Demi met dit resultaat duidelijk progressie getoond t.o.v. vorig jaar toen ze bij het WK in Gomel (Wit Rusland) een score behaalde van 7 punten uit 9 partijen. De intensieve training van het afgelopen jaar is hier mede debet aan geweest.

Werelddambond
Het EK jeugddammen in Warschau stond onder auspiciën van de Fédération Mondial du Jeu de Dames (FMJD) oftewel de Werelddambond.

“Zwitsers systeem”
Bij het zogenaamde “Zwitsers systeem” wordt de eerste ronde bepaald volgens het loting systeem. Vanaf de 2e ronde neemt de “Tournooimanager” dit over en koppelt spelers met een gelijk aan punten aantal elkaar. Elise Schouten had minder weerstandspunten achter haar naam staan, doordat ze uitkwam tegen lager geklasseerde deelnemers. Met een gelijkspel of verlies blijf je namelijk in eerste instantie “onderin” het klassement meedraaien. Met een overwinning klim je in het klassement en krijg je sowieso meer weerstandspunten. De 13e/14e plaats deelde Demi Peters overigens met Emilia Kello uit Estland die eveneens 73 weerstandspunten bijeen schoof.