Diplomadammen in Winschoten

De 12 jarige Janick Lanting uit Bad Nieuweschans en de 13 jarige Demi Peters uit het Duitse Bunde zijn 21 mei in het gebouw van SV Bovenburen geslaagd voor respectievelijk de damcursus “Roozenburg wit” en “Roozenburg zwart”, nadat beide het bijbehorende proefexamen met succes hadden afgerond. Met elk reeds 5 damdiploma’s op zak zijn Demi en Janick een jaar geleden begonnen met de zogenaamde Roozenburg cursus dammen, genoemd naar de Nederlandse wereld kampioen dammen van 1948 tot 1954. Na de cursus Van der Wal, Wiersma en Sijbrands, gaat de Roozenburg cursus stapje voor stapje verder in de damtheorie. De Roozenburg cursus behandeld bijvoorbeeld naast de basiskennis, de KVO (korte vleugel opsluiting) gesloten klassiek, flankaanval, centrumspel, kettingstelling, hekstelling, eindspel en natuurlijk de “Roozenburg-opstelling”. Het begint overigens met de Van der Wal cursus, die uit één deel bestaat en de grondbeginselen van het dammen behandeld, waarbij in eerste instantie de spelregels de revue passeren. De daaropvolgende 5 cursussen: Wiersma, Sijbrands, Roozenburg, Springer en Hoogland, bestaan uit een zogenaamde wit en zwart gedeelte. Overigens zijn al deze theorieboeken vernoemd naar Nederlandse wereldkampioenen van weleer. Janick Lanting gaat 28 mei op voor het examen Roozenburg zwart en Demi begint onderhand met de “Springer wit” cursus. Janick sluit zich een week later daarbij aan. Na afloop mochten Janick en Demi het felbegeerde diploma in ontvangst nemen uit handen van voorzitter Harrie Molthoop.